CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Orice creștin știe că este bine să ciocnim ouăle roșii de Paști, imediat după slujba de Înviere sau la prima masă din Duminica Paștelui. Sărbătoare Paștelui este cea mai fericită și luminată sărbătoare creștină după Crăciun, când s-a născut pruncul Iisus.

Paștele este sărbătoarea Învierii lui Hristos, a iubirii, a speranței și sărbătoarea vieții asupra morții. Cele mai frumoase obiceiuri legate de Paște amintesc de sacrificiul lui Iisus, dar și de speranța pe care ne-o aduce credința în Dumnezeu.

Ce semnificații vechi au ouăle roșii

Ouăle se vopsesc roșii în Joia Mare sau în Vinerea Neagră, când a fost crucificat Iisus. Ele simbolizează patimile lui Hristos, martiriul și sacrificiul Său pentru mântuirea credincioșilor.

Ouăle roșii reprezintă sângele și durerile lui Iisus, dar oul în sine este un simbol al vieții și al renașterii. De aceea, atunci când ciocnim ouăle roșii de Paște ne amintim de învierea lui Iisus. Gestul ritualic de a ciocni ouăle este legat de credința noastră că Iisus a înviat, a înlăturat piatra de mormânt care îl acoperea și s-a ridicat la ceruri.

De ce este bine să ciocnim ouăle de Paște cu familia

Ouăle roșii de Paște se consumă întotdeauna la o masă mare cu familia sau cu prietenii. Tradiția spune că ouăle trebuie ciocnite chiar în noaptea de Înviere, imediat ce se termină slujba, dar și la masa de Paște de la prânz.

Să ciocnim ouăle roșii pentru că este un obicei legat de sănătate și noroc. Cine reușește să spargă oul celorlalți, acela se spune că va fi în putere tot anul, că va avea parte de sănătate, de bogăție și de mult noroc.

În ziua de Paște, ouăle se ciocnesc cap în cap, adică la capetele mai ascuțite, și primul care ciocnește este bărbatul cu soția sa, apoi cu copiii. A doua persoană de la masă care ciocnește ouăle trebuie să fie gospodina casei, și apoi copiii între ei.

A doua zi de Paște se spune că trebuie să ciocnim ouăle doar la capetele mai rotunde. Iar în zilele următoare se pot ciocni ouăle la oricare din capete. 

În orice familie, la masa de Paște trebuie ciocnite ouăle roșii. Acestea vor aduce belșug, prosperitate și sănătate pentru toți ai casei.

Află când sunt Rusaliile 2021 și ce tradiții se respectă în această zi. 

foto: Shutterstock

Vezi şi care sunt cei 12 apostoli ai lui Iisus!

Află de unde vine expresia „la Paștele cailor” și ce semnifică!