Sărbătoarea de Rusalii sau sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, se celebrează în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Descoperă mai jos când pică Rusaliile 2023.

Când sunt Rusaliile 2023

Zi cunoscută drept Duminica Mare, Rusaliile pică în anul 2023 pe data de 4 iunie. Este ziua de sărbătoare în care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. Imediat după Rusalii, pe data de 5 iunie se sărbătorește Sfânta Treime.

Semnificația Rusaliilor

Rusalii provine din latinescul „rosalia”, cuvânt care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar și fetele împăratului Rusalim, despre care se spunea că aveau puteri magice și puteau seduce oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care se prăznuiește încă de pe vremea sfinților apostoli. În trecut, până la începutul secolului al V-lea, sărbătoarea era una dublă. În aceeași zi se sărbătorea Înălțarea Domnului, dar și Pogorârea Sfântului Duh. Ulterior, sărbătorile au fost separate și în data de Rusalii a rămas doar Pogorârea Sfântului Duh.

Pogorârea Sfântului Duh sau încununarea credinței

A doua zi după Rusalii, în Biserica Ortodoxă este prăznuită Lunea Sfântului Duh, a treia entitate a Sfintei Scripturi, după Tatăl și Fiul. Este sărbătoarea despre care se spune, în cele sfinte, că „Întru această zi, prăznuim pe însuși preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”.

Chiar dacă anul bisericesc începe la data de 1 septembrie, momentul liturgic important începe cu sărbătoarea Sfintelor Paști, care includ și Postul Mare, și cele cincizeci de zile care urmează până la Pogorârea Sfântului Duh. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh coincide cu sărbătoarea ielelor sau a Rusaliilor.

Tradiții de Rusalii

  • În ziua de Rusalii, credincioșii își împodobesc casele cu ramuri de tei, nuc sau stejar, ramuri pe care tinerii le sfințesc înainte în Biserică. Acestea au rolul de a alunga bolile și răul din ușa casei.
  • De Rusalii, se joacă călușarii, unul dintre cele mai vechi obiceiuri din toate timpurile, cu scop tămăduitor. Este un obicei care, mai ales în zona Olteniei, se joacă în toate zilele dintre sărbătorile Înălțării Domnului și Pogorârea Sfântului Duh. Dansul călușarilor are rolul de a alunga toate relele din gospodării. Oamenii îi întâmpină pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.
  • În unele zone ale țării, a doua zi de Rusalii, călușarii merg și la oamenii bolnavi din sat. Persoanele suferinde sunt scoase din casă și așezate cu fața spre Răsărit
  • În Ardeal, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Rusalii este „udatul nevestelor”. La ceremonie sunt chemate cuplurile căsătorite după Rusalii, din anul care a trecut, iar ritualul are rolul de a aduce fertilitate, belșug și sănătate tinerilor căsătoriți.
  • Femeile proaspăt măritate sunt udate de flăcăii satului, cu apă din râu, pentru a naște copii sănătoși și frumoși. Tinerii care udă fetele, le iau în brațe și le “amenință” că le vor arunca în apă, iar aici intervin soții nevestelor, care trebuie să ofere recompense pentru ca nevestele lor să nu fie aruncate în râu.
  • Tot de Rusalii există și obiceiul “spălatului pe picioare cu pelin”. Este o practică folosită pentru a aduce noroc tot anul.
  • De Rusalii, creștinii merg la biserică, la slujbă, cu alimente și băutură pe care le sfințesc și le împart mai departe.

Ce nu e bine să faci de Rusalii

  • În ziua de sărbătoare a Rusaliilor, nu se face curățenie în casă, nu se spală și nu se calcă haine, dar nici nu se dă cu aspiratorul.
  • De Rusalii nu este bine să te cerți cu nimeni, altfel vei fi pedepsit de spiritele rele.
  • În ziua de Rusalii nu se muncește pe câmp.
  • În ziua de Rusalii, nu este bine să pleci departe de casă. Se spune că „poți fi luat de Rusalii” și pedepsit.
  • Din ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se culeg ierburi de leac.

Rugăciune de Rusalii

“Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindenea ești. Și toate le împlinești. Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și te sălășluiește întru noi. Și ne curăţeşte de toată întinărea. Și mântuieşte, Bunule, sufletele noastre! O, Duhule Sfinte, Tu ești a Treia Persoană a Sfintei Treimi! Tu ești Duhul adevărului, iubirii și sfințirii. Venind de la Tatăl și de la Fiul și egal cu Ei în toate! Te ador și te iubesc din toată inima. Învață-mă să-L cunosc și să-L caut pe Dumnezeu. De care și pentru care am fost creat”.

Alte sărbători religioase din luna iunie 2023

  • 3 iunie – Moșii de vară;
  • 5 iunie – Sfânta Treime;
  • 12 iunie – Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel;
  • 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – Sânzienele;

Citește și: Ce obiceiuri trebuie să respecți de Rusalii ca să-ți fie bine!