În prima instanţă toată lumea trebuie să ştie ce reprezintă glutenul. Este o substanţă care conţine mai multe componente proteice. Glutenul este cel mai des întâlnit în boabele de grâu, dar şi în alte cereale, cum ar fi secara, orzul şi este un ingredient folosit în produsele de patiserie şi în diverse alte alimente pentru textura pe care o oferă, ca agent de îngroşare, potenţiator de aromă şi supliment de proteine.

Unele persoane pot dezvolta intoleranţă la gluten, ceea ce ar presupune că se produce o alergie la grâu, sensibilitate non-celiacă la gluten şi boala celiacă. Totuşi, aceste trei situaţii sunt dificil de diagnosticat şi multe persoane nu conştientizează că intoleranţa la gluten este cauza condiţiilor medicale de care suferă. Alergia la grâu poate produce simptome ca urticarii, dificultăţi de respiraţie şi probleme digestive. Persoanele cu boala celiacă pot suferi de balonare, scădere în greutate, oboseală, dureri de cap, iar organismul întâmpină dificultăţi în a obţine din alimentaţie toate substanţele nutritive de care are nevoie.

Când sunt beneficii pentru organism

Adoptarea unei diete care să nu conţină gluten – atunci când este indicată- aduce numeroase avantaje. Între acestea pot fi menţionate beneficiile în privinţa persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului, îmbunătăţirea digestiei şi creşterea nivelului de energie. Iar cum cele mai multe deserturi sunt interzise în dietele pentru slăbire, scade automat şi aportul de zaharuri şi calorii. Alimentele nepermise în meniul fără gluten, inclusiv pentru scăderea în greutate, pot fi înlocuite cu fructe, legume, carne slabă şi produse lactate degresate. Chiar şi lipsită de gluten, dieta poate fi echilibrată şi poate oferi beneficii multiple pentru întregul organism.

Dieta fără gluten e bazată e publicitate

Depistarea intolerantei la gluten se face ”plecând de la suspiciunea dată de simptome şi se indică analize biochimice, apoi eventual endoscopie cu biopsie din mucoasa duodenală. Diversele teste de intoleranţă alimentară pot fi o soluţie, dar sunt scumpe”, spune dr. Ciprian Constantin. ”Glutenul face parte din dieta noastră de zi cu zi. Nu este important pentru că există şi îl tolerăm, el devine important când cauzează o formă de intoleranţă la gluten. Iar dietele bazate mai ales pe publicitate (n.r.: cum este şi cea fără gluten) sunt controversate. Eficienţa este dată în special de artificiile prezente (calorii puţine, fibre multe, dietă disociată), camuflate în această prezentare”, adaugă medicul specialist.

Boala celiacă este rară

Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin

Glutenul este un constituient al dietei noastre zilnice. Boala celiacă este relativ rară (mai ales dacă vom compara cu alte afecţiuni metabolice) şi este mai greu diagnosticată. Cel care stabileşte diagnosticul este mai ales un gastroenterolog, mai puţin un nutritionist, care poate doar lua în considerare o astfel de afecţiune. Confirmarea poate fi obţinută cu teste serologice, dar impactul asupra tubului digestiv este facut prin endoscopie digestivă superioară. Testele de intoleranţă alimentară au un raport cost/diagnostic nefavorabil pentru pacient.” Dr. Ciprian CONSTANTIN – Şef Departament Nutriţie şi Diabet – Spitalul Militar Central ”Carol Davila”