Pastele făinoase ar trebui alese cele din făină integrală. Sunt o sursă bună de energie, se prepară ușor și aduc un aport important de fibre. Porţia: 40-50g (înainte de fierbere). Se pot combina cu un sos de legume.

Semințele și alunele sunt surse foarte bune de grăsimi și proteine. Au minerale și vitamine din clasa B și vitamina E. Porţia: 50g. Se consumă crude.

Merele sunt o sursă importantă de carbohidrați, fibre și vitamine – A, C, E. Porţia: 300-400g. Se consumă crude sau sub formă de suc.

Varza are extrem de puține calorii, însă aduce o cantitate importantă de vitamine și minerale. Poate fi consumată crudă sau gătită. 500g. Poate fi combinată cu orice altceva.

Fasole boabe aduce în corp proteine, fibre și fier. Este sățioasă și gustoasă. Porţia: 150 g. Poate fi combinată cu o salată verde sau murături.

Ciupercile sunt o sursă bună de proteine, fără grăsimi. De asemenea, au o cantitate mare de vitamine din clasa B. Porţia: 300g. Pot fi gătite cu alte legume.

Salata verde are foarte puține calorii, însă aduce fibre și minerale, contribuind la sănătatea tubului digestiv. Porţia: 250g. Se consumă crudă, impreună cu alte crudități.

Roșii le au un conținut mare de antioxidanți: licope și betacaroten, de asemenea, multă vitamina C. Porţia: 200g. Pot fi consumate crude sau ca supă.

Sfecla roșie conține potasiu, magneziu, fier, iod, cupru, vitaminele A, C si B6 si este o sursa naturala de zahăr. Se poate fierbe și consuma așa, sau stoarsă ca suc. Porţia: 200-300g.

Măslinele conţin saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu) si vitamine. Au în compoziție acizi grași nesaturați, foarte utili pentru sănătate. Porţia: 100g. Se consumă crude sau sub formă de ulei de măsline.

Vezi cu ce poti inlocui alimentele de dulce in post!

Mâncarea diversificată este esenţială

Dr. Serban Damian
Dr. Șerban Damian

Ceea ce este important de reţinut în perioada în care se consumă o alimentaţie de post este să avem grijă ca ceea ce consumăm să fie divers. Să mâncăm din toate legumele și fructele disponibile, astfel încât să ne asigurăm toată gama de minerale și vitamine. În această perioadă aportul de proteine este redus, prin eliminarea produselor de origine animală, de aceea este bine să consumăm frecvent fasole, soia, linte, mazăre, ciuperci, care au un conținut mai mare de proteine. Nu este bine să consumăm în exces uleiuri și margarină, pentru că în combinație cu carbohidrații din restul alimentelor de post s-ar putea să ne aducă kilograme în plus. Şi nu în ultimul rând, trebuie să fie evitate produsele de patiserie, prăjiturile și dulciurile concentrate.” (dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).