Scăderea kilogramelor într-un mod adecvat necesită răbdare şi echilibru. Sunt foarte multe persoane care auzind exemple din jurul lor sau lăsându-se convinse de diverse tipuri de reclamă au luat sau vor să ia pastile de slăbit. Altele au luat ceaiuri în acelaşi scop sau din dorinţa de a-şi regla tranzitul intestinal. Tot aici putem lua în discuţie persoane care au inclus în dieta lor ambele variante menţionate. Organismul unei persoane supraponderale este suprasolicitat oricum, iar deseori se întâmplă ca în ciuda kilogranelor acumulate oamenii repectivi să fie anemici. Adică să aibă carenţe de vitamine şi minerale. Ca urmare, pastilele de slăbire reprezintă un hop în plus căruia organismul ar trebui să îi facă faţă şi, din păcate, pe termen lung aceste pilule pot afecta starea de sănătate a individului. În plus, luând în calcul şi ceaiurile de slăbit, acţiunea acestora favorizează eliminarea sărurilor minerale, ceea ce pentru o persoană deja anemică din punct de vedere nutritiv ajunge să fie un cumul periculos.

De la lipsa poftei la anxietate

Unele pastile de slăbit reduc pofta de mâncare sau uneori o fac să dispară, putând duce în scurt timp şi la tulburări de somn, nervozitate, anxietate sau depresii. Alte pastile împiedică absorbţia grăsimilor, inclusiv a celor sănătoase, şi a vitaminelor liposolubile (vitaminele absorbite în sânge şi stocate în ficat şi în ţesuturile grase. În această categorie sunt vitaminele A, D, E şi K). Astfel se poate ajunge la apariţia unor probleme cu părul, pielea, la lipsă de energie şi dereglări ale sistemului hormonal şi imunitar (sistemul de apărare al organismului).

Efecte destul de reduse

Pastilele care pot grăbi uşor procesul de slăbire sunt suplimentele cu vitamine şi minerale. Evident, consumate cu mare atenţie! “Pastilele de slăbit reprezintă un termen generic pentru o mulțime de produse, unele intrând în categoria medicamentelor (deci trebuie să existe o rețetă eliberată de un medic), iar altele sunt suplimente nutritive (se cumpără fără prescripție din farmacii și din magazine specializate). Discutând despre a doua categorie, trebuie spus că puține dintre acestea chiar au un efect în efortul de a scădea în greutate, iar acesta este unul redus. Eventual potențând rezultatele unui program care se bazează pe regim alimentar și mișcare. O bună parte dintre suplimentele pentru slăbit nu au absolut niciun efect (aspect dovedit prin studii, nu în urma unor observații individuale), iar altele pot fi chiar periculoase (ne amintim scandalurile cu “capsula de slăbit”). În concluzie trebuie făcută o selecție corectă a acestor produse, care se bucură de obicei de o publicitate agresivă și mult exagerată. Se folosesc “mărturiile” unor vedete sau ale unor pretinşi specialiști în nutriție, care primesc bani pentru a face reclamă”, ne spune părerea dr. Şerban Damian.

Cea mai bună metodă

Indiferent de punctul în care eşti în acest moment şi de câte kilograme ai în plus, primul pas pentru o slăbire sănătoasă este să îţi faci setul de analize pentru a constata exact carenţele pe care le ai şi starea ta exactă de sănătate. În condiţiile unei stări generale fără probleme majore, poţi începe o dietă de slăbire, cu o alimentaţie bine stabilită, pe care s-o respecţi punctual, dar şi prin mişcare zilnică, fie ea la nivel minim. Astfel, vei începe să ai rezultatele dorite, fără să ai urmări periculoase.

Poţi controla senzaţia de foame

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Da, anumite produse pot fi integrate într-un program de scădere în greutate, ajutând la controlul senzației de foame și într-o oarecare măsură la stimularea proceselor metabolice. Ceaiurile pentru slăbit au fie efect diuretic, fie laxativ, deci contribuie la scăderea în greutate prin eliminarea apei și a conținutului intestinal, dar nu afectează metabolizarea grăsimii, adică aspectul pe care trebuie de fapt să îl urmărim. Eu nu le găsesc o utilitate, deci din punctul meu de vedere ceaiurile nu ar trebui folosite.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).

Credit foto: Flickr.com