În rândul femeilor, aproape de fiecare dată când vine vorba de grăsime, părerea unanimă este că trebuie să ne ferim de grăsime: fie când dorim să mâncăm mai sănătos, fie când observăm câteva kilograme în plus depuse, mai ales pe talie şi şolduri. Totuşi, indiferent de stilul de viaţă pe care îl ai, medicii nutriţionişti recomandă ca 30 la sută din energia oferită de alimentele pe care le consumi pe parcursul unei zile să provină din grăsimi. Tot ce trebuie să ştii este cum să faci diferenţa între cele bune, cu uleiuri esenţiale Omega 3 şi Omega 6, şi cele rele, care favorizează creşterea colesterolului în sânge.

Alimente rele (cu grăsimi saturate) sunt: carnea grasă, lactatele cu indice de grăsime ridicat, produse de patiserie, biscuiţii, prăjelile de orice fel, uleiurile rafinate, dublu rafinate.

Alimente bune (cu Omega 3 şi Omega 6): fructe oleaginoase (nuci, seminţe, alune de pădure, fistic – neprăjite), ulei virgin de măsline, presat la rece, avocado, peşte gras (somon, macrou, hering), untură de peşte (grăsimi naturale, nerafinate şi netratate termic).

Ştiai că…

unul dintre motivele pentru care grăsimile au o importanţă deosebită în alimentaţie este și că unele vitamine, ca A, D, E şi K sunt solubile (se dizolvă) numai în grăsime?

grăsimile menţin constantă temperatura corpului şi reprezintă rezerve de energie?

Credit foto: Flickr.com