Gustările dintre mese sunt o soluţie la îndemână pentru a regla apetitul şi pentru a controla senzaţia de foame care poate să apară înaintea meselor principale. Această senzaţie ne determină uneori să mâncăm mai mult decât ar fi nevoie. Totusi, ”nu trebuie să facem confuzie între gustări, care trebuie să se limiteze la două, maximum trei pe zi, nedepăşind 200-300 kcal fiecare şi mâncatul permanent sau ronţăitul cum i se spune în termeni populari. Acesta din urmă ne aduce sute de calorii, de obicei din surse nesănătoase, ca: dulciuri, sticksuri, covrigei, produse de patiserie, alune şi seminţe prăjite, biscuiţi etc.”, ne avertizează specialistul în nutriţie, dr. Şerban Damian.

Iată, mai jos, o serie de opţiuni tocmai bune pentru siluetă şi pentru sănătate!

Bruschete cu roşii şi ciuperci

Ai nevoie de o roşie şi două ciuperci mari. Se taie bucăţele, se adaugă o lingură de ulei de măsline, mirodenii, după gust, şi sare. Preparatul se serveşte cu două felii de pâine prăjită.

Valoare calorică aprox.: 155 kcal.

Dovlecei pai

Arată asemeni cartofilor prăjiţi, dar într-o variantă neprăjită. E nevoie de un dovlecel care trebuie curăţat de coajă, apoi tăiat rondele şi mai apoi pai. Se serveşte cu mujdei de usturoi şi sare de mare.

Valoare calorică aprox.: 30 kcal.

Salată de spanac

Se amestecă frunzele de spanac, 50g piept de pui, un iaurt mic (125 g), o linguriţă de seminţe de cânepă, o lingură de ulei de măsline, sare.

Valoare calorică aprox.: 190 kcal.

Salată de varză

Salată de varză, două fire de pătrunjel/mărar, două linguri de ulei de măsline, un iaurt mic (125 g), busioc uscat presărat la final, sare.

Valoare calorică aprox.: 125 kcal.

Iaurt

Un iaurt mic cu un pumn de cereale integrale (ovăz, grâu, secară) sau o chiflă graham.

Valoare calorică aprox.: 110 kcal.

Fructe

O banană sau un ciorchine de struguri poate constituie o variantă bună de gustare între mese. De asemenea, două felii de ananas au care au un conţinut mare de fibre şi ajută tranzitul.

Valoare calorică aprox.: 100-120 kcal.

Mix natural de vitamine

Un măr şi un morcov, raşi pe răzătoare, aduc organismului un plus din vitaminele A şi C.

Valoare calorică aprox.: 80 kcal.

Desert dulce-picant

Un măr sau o portocală presărate cu puţin praf de scorţişoară reprezintă o gustare cu multă vitamina C şi foarte plăcută la gust mai ales în anotimpul rece.

Valoare calorică aprox.: 40 kcal.

Mâncând între mese, slăbeşti mai uşor

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Ideal, gustările ar trebui să fie alcătuite din fructe, batoane de cereale sau fructe uscate, iaurturi, seminte crude sau nuci, eventual legume sau sucuri de fructe. E bine să le poziţionăm la distanţă egală între mesele principale, atunci când nivelul glicemiei începe să scadă, ajutând astfel la menţinerea unui nivel constant al glucozei în sânge. S-a observat că cei care au gustări între mese slăbesc mai uşor şi apoi îşi pot menţine greutatea constantă pe o perioadă mai lungă.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).

Credit foto: Flickr.com – https://flic.kr/p/9UYQbS