Fructele dau savoare aperitivelor, dar şi în preparatele gătite. Ce alegem rămâne la latitudinea fiecăruia, dar este important să ştim care sunt opţiunile cele mai indicate, din punct de vedere nutriţional.

Mâncarea de gutui şi de prune

Din gutui se poate prepara o mâncare delicioasă de post, uşoară şi care poate fi pregătită în mai puţin de o oră. Un alt avantaj este că poate fi consumată şi caldă şi rece. Asemănătoare cu mâncarea de gutui este şi cea de prune uscate, cu gust dulce-acrişor, care are în compoziţie şi orez.

Curcan cu caise

Dacă alegem curcanul gătit la cuptor, acesta poate fi umplut cu o combinaţie dulce-acrişoară de caise, smochine şi curmale. Un astfel de preparat va suprinde plăcut inclusiv la zile aniversare, la mesele cu mulţi invitaţi.

Pui cu gutui

O variantă excelentă de friptură la cuptor este şi cea de pui garnisită cu gutui. Atât fructele, cât şi sosul din gutui fac acest preparat să fie foarte parfumat şi gustos. Se prepară destul de rapid şi, de obicei, gospodinele îl aleg toamna, imediat după ce apar gutuile pe piaţă.

Raţă cu portocală

O specialitate tradiţională din băcătăria franţuzească, raţa cu portocală este extraodinar de bună. Se folosesc pulpe, piept sau raţa întreagă în unele reţete, iar portocala conferă un gust exotic, citric, dulce acrişor.

Struguri şi căpşune cu brânzeturi

Un aperitiv considerat delicatesă îl reprezintă strugurii cu caşcaval sau diferite tipuri de brânză franţuzească cu mucegai. Şi în aceeaşi categorie sunt incluse căpşunele cu cremă de brânză, în mici tartine, şi uneori ananas. Bucăţelele de ananas se folosesc inclusiv la asezonarea blatului de pizza în varianta vegetariană şi exotică, pentru un plus de aromă.

Găluşte cu prune

Desertul preferat al multora, constând în găluşte cu prune, deşi are un gust foarte bun, nu este recomandat pentru consumul frecvent. Pe de-o parte pentru că are multe calorii, iar pe de alta pentru că prunele au un indice glicemic ridicat şi sunt contraindicate persoanelor cu diabet.

Ciorbă acrită cu corcoduşe

Tradiţionala ciorbă actrită cu corcoduşe este pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă. Aşa că în multe case este un prim fel de mâncare preferat, mai ales că micile corcoduşe costă foarte puţin.

Roşiile în supă şi salată

Deşi multe persoane le includ în categoria legume, roşiile sunt de fapt fructe. Pot fi folosite în starea lor iniţială, proaspătă, în salată, dar la fel de gustoase pot fi şi confiate, în amestec cu salată verde, parmezan, măsline şi prosciutto crudo. Şi nu avem cum să scăpăm din vedere supa de roşii, atât de hidratantă şi săţioasă, sau roşii folosite în tocăniţe sau coapte pe grătar.

Mare atenție la aportul de glucide!

Cori Gramescu

Cori Grămescu

Combinațiile de fructe cu alte alimente sunt tolerate bine de oamenii care nu au probleme digestive și care nu au intoleranțe alimentare severe. Cu toate acestea, este mai sănătos să consumăm fructele proaspete, fără să le asociem cu alte produse, pentru a ușura procesul de digestie. În dietele care restricționează sever carbohidrații (cum sunt Atkins, Keto) trebuie să monitorizăm strict aportul de glucide și de aceea aceste preparate sunt de evitat.” (Cori Grămescu, tehnician în nutriție, www.cori.ro)