Piaţa alimentară s-a dezvoltat extraodinar. Poţi găsi făina integrală de grâu, de secară, de hrişcă, de quinoa, de soia, de migdale, de porumb ori de orez. Iar medicul specialist ne ajută să ne facem o idee asupra alegerilor cele mai indicate.

Produsele obținute din făină reprezintă surse importante de energie și carbohidrați, acoperind o bună parte din necesarul nostru caloric. ”Acestea trebuie să se regăsească zilnic în alimentația noastră, iar dacă luăm ca unitate de măsură felia de pâine, o persoană ar putea să consume între 6 și 12 felii pe zi, în funcţie de dimensiunile corporale și nivelul de activitate fizică”, spune dr. Şerban Damian.

Făina albă

Faina albă este foarte des utilizată, însă vine cu un aport mare de carbohidraţi (amidon), uşor asimilabili, care influenţează nivelul glucozei din sânge, apoi al insulinei şi ai altor hormoni. În timp pot duce la lipsă de energie, celulită, obezitate, deteriorarea vaselor de sânge, rezistenţă la insulin şi diabet.

Grâu integral

Făina integrală de grâu comparativ cu făina alba conţine mai multe vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E) și minerale (fier şi zinc), dar şi mai multe fibre. Aceste fibrele au foarte multe beneficii pentru organism: valoare calorică foarte mică, asigură o digestie mai bună curățând tractul digestiv, asigură o floră intestinală sănătoasă. Fibrele dietetice din cerealele integrale reduc nivelul de colesterol şi sunt cel mai bun remediu împotriva constipației.

Secară

Făina de secară şi pâinea care se fabrică din ea are proprietăţi nutritive superioare grâului şi este mai recomandată decât pâinea clasică din făina albă sau chiar din făina neagră sau graham. Secara este bogată în magneziu, un mineral foarte important care acţionează inclusiz asupra enzimelor implicate în procesul de utilizare a glucozei de către organism şi a secreţiei de insulină.

Hrişcă

Faina de hrisca are un conţinut ridicat de proteine, iar conţinutul în minerale (fier, zinc, selenium) este de asemenea însemnat. Făina de hrişcă este aromată şi dă gust foarte bun preparatelor ca care se pot face cu ajutorul ei: pâine, prăjituri, biscuiţi, paste făinoase, clătite.

Quinoa

Incaşii o numeau „cereala-mamă”. Quinoa conţine multe proteine, aminoacizii esenţiali, în mod special lizina (necesară pentru creşterea şi refacerea ţesuturilor), calciu, fibre şi carbohidraţi (o sursă foarte bună pentru energia organismului). Făina de Quinoa este foarte bună pentru prepararea fursecurilor şi a altor dulciuri (în variantă dietetică) şi nu conţine gluten.

Soia

Obţinută prin măcinarea boabelor de soia (care conţin vitaminele A, B2, B5, B6, C, D, E şi minerale), făina de soia se foloseste în combinaţie cu făina de grâu pentru preparea pâinii integrale, dar şi a altor produse de patiserie. Este mai săracă în zaharuri decât făina de grâu şi este folosită inclusiv la pâinea destinată persoanelor cu diabet.

Migdale

Migdalele conţin proteine, minerale şi fibre, iar făina de migdale inclusă în prăjituri se prepară din migdale crude, înmuiate în apă, uscate (nu prăjite). După ce sunt măcinate trebuie adăugate într-un preparat la un interval scurt şi mâncat apoi proaspăt.

Porumb

Făina de porumb. mai exact mălaiul, conţine vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu, multe hidrocarburi, dar şi amidon sau albumină (proteină).

Orez

Făina de orez este de folos mai ales acelora cu intoleranţă la gluten. Este un ingredient foarte bun pentru prepararea mucilagiului de orez şi, de asemenea, în cazul unor afecţiuni ca enterocolita de fermentaţie.

Câte puţin din toate!

Dr. Șerban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Pornind de la premisa că alimentația noastră trebuie să fie cât mai diversificată pentru a beneficia de aportul de nutrienți pe care fiecare dintre alimente ni-l aduce, recomandarea mea este să nu ne limităm la un singur tip de făină, ci să alternăm sursele, în funcție de preferințele noastre. Pentru mulți dintre români, făină din migdale sau quinoa ar putea să pară prea exotice. Chiar dacă baza va rămâne făina din grâu și mălaiul, pentru că acestea sunt cele mai populare la noi, sfatul meu este să aveți curiozitatea să încercați și ceva diferit. În ceea ce privește făina din grâu, este de preferat să ne orientăm către varianta integrală, pentru că din punct de vedere nutritiv este incomparabil superioară celei albe.” (Dr. Şerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro)