Când eşti stresată sau dacă pur şi simplu îţi plac foarte mult dulciurile, pregăteşte-ţi o strategie pentru acele momente. Alternative sunt, trebuie doar să ţii cont de ele!

Există reţete care oferă variante sănătoase atunci când vine vorba despre deserturile preferate. Alege-le pe cele care conţin cât mai puţin zahăr, care au un conţinut scăzut de grăsime şi înlocuieşte toppingul cu fructe proaspete. Şi nu uita, atâta timp cât nu depăşeşti măsura, poţi să nu îţi faci griji.

Fructe dulci în loc de dulciuri

Este bine să ne limităm la câteva produse dulci pe săptămână, dacă nu vrem să luăm în greutate. Sau poţi să le înlocuieşti cu fructe. Bananele sunt o opţiune gustoasă şi hrănitoare. De asemenea, fructele de padure, precum căpşune, zmeură sau afine sunt sănătoase şi cu puţine calorii.

Dulciuri sub 100 de calorii
O mulţime dintre gustările tale preferate există, cu siguranţă, şi în porţii mici, care au până în 100 de calorii. Mai poţi alege batoane pentru slăbit sau o linguriţă sau două de miere.

Ciocolată neagră

O cantitate rezonabilă de ciocolată neagră, cu un conţinut mare de cacao, nu reprezintă un pericol pentru siluetă. Din contră, se numără între produsele bune pentru organism pentru că are efect antioxidant. Câteva pătrăţele de ciocolată pot fi inlcuse la categoria dulciuri prietene pe care te poţi baza la nevoie, fără teamă că te vei îngrăşa.

Fructe uscate

Prunele uscate sau stafidele, inclusiv combinaţia musli pot fi extrem de eficiente în alimentaţie. Ele potolesc pofta de dulce şi sunt bogate în fibre.

Suc sau shake natural

Îţi poţi satisface pofta de dulce consumând un suc natural de fructe sau un shake proaspăt. Storci câteva portocale, grepfrut, mandarine sau faci alte combinaţii, inclusiv cu banane, pe care le amesteci în blender şi vei obţine un produs sănătos care te va încărca cu energie.

Când ţi-e foame, alege proteine

Alimentele care conţin multe proteine, cum sunt peştele, carnea, ouăle, lactatele, avocado, ciupercile sunt foarte importante pentru o alimentaţie corectă. Două porţii pe zi, preferabil dimineaţa şi la prânz, sunt suficiente pentru a fi energică întreaga zi.

Pofta incontrolabilă poate fi efectul unui regim dezechilibrat

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Trebuie să facem distincție între plăcerea de a mânca alimente cu gust dulce și pofta greu de controlat de a consuma dulciuri concentrate (și morcovii au gust dulce, însă nimeni nu poftește la ei…). Este normal să preferăm gustul dulce, însă este anormal să nu ne putem abţine în fața unor preparate dulci. De cele mai multe ori, pofta incontrolabilă de dulce este efectul unui regim alimentar dezechilibrat (dar nu lipsa unui anumit aliment sau nutrient generează această problemă, ci contextul general al alimentatției), precum și a unor tulburări emoționale, pe care unele persoane încearcă să le rezolve prin consumul dulciurilor, care le oferă o plăcere rapidă, însă de scurtă durată și care nu rezolvă problemele de fond. Trucurile pentru păcălirea poftei de dulce nu funcționează decât uneori. Cine vrea să scape de această problemă trebuie să își reevalueze alimentația, să și-o echilibreze și să își permită din când în când consumarea unor alimente dulci, însă în cantități moderate și de preferat cu conținut cât mai redus de zaharuri simple, aşa cum este zahărul”. (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).

Credit foto: Flickr.com – https://flic.kr/p/9gKVxN