CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aceste zone au fost identificate de omul de știință Dan Buettner, care a studiat oamenii din aceste regiuni și a observat că aici trăiesc cei mai mulți  nonagenari și centenari, iar rata de îmbolnăvire de boli cronice, precum diabetul, afecțiunile de inimă, cancerul și obezitatea, este foarte scăzută.

Iată o privire mai îndeaproape asupra stilului de viață al oamenilor care trăiesc în aceste regiuni și cum se pot adopta câteva dintre obiceiurile lor alimentare care le influențează longevitatea.

Au o alimentație bazată 95% pe plante

Oamenii care trăiesc în patru dintre cele cinci regiuni Blue Zone consumă carne, dar foarte rar. Carnea este consumată în medie de cinci ori pe lună, în porții de aproximativ 50 de grame sau mai puțin (cam cât jumătate de pachet de cărți de joc). Carnea nu este centrul porției de mâncare, ci doar o mică parte și este privită ca un fel ce completează preparatele din legume.

Locuitorii Blue Zone consumă o varietate de legume, preponderent fasole, linte, mazăre, năut, fructe, cereale integrale, nuci și semințe. Zilnic, aceștia mănâncă cel puțin o mână de leguminoase și nuci, iar alimentele procesate sunt evitate cu desăvârșire.

Consumă doar patru feluri de lichide

Cu foarte puține xecepții, oamenii Blue Zone beau doar patru lichide: apă, cafea, ceai și vin. Ceaiul este băut zilnic, la fel și vinul roșu, în porții mici.

Consumul de ouă și de lactate este redus

Laptele de vacă nu este foarte agreat în Zonele Blue și este preferat laptele de capră și cel de oaie, mai ales în Ikaria și în Sardinia. Toți cei din Blue Zones consumă ouă de două sau de patru ori pe săptămână, câte o bucată o dată și asociate altor preparate, ca sursă principală de proteine.

Limitează consumul de pește

În majoritatea regiunilor Blue, oamenii mănâncă cel mult trei porții de pește pe săptămână și preferă sardinele, anșoa și codul, deoarece acești pești nu sunt supuși riscului de a fi contaminați cu chimicale. De asemenea, locuitorii Blue Zone nu pescuiesc excesiv și se concentrează pe traiul sustenabil.

Limitează consumul de zahăr

Locuitorii Blue Zone consumă maximum 5% din zahărul pe care îl ingerează locuitorii de pe continentul nord-american, spre exemplu. Zahărul consumat de Blue Zone este privit ca o recompensă și nu ca o obișnuință și nu este ascuns în alte alimente.

Nu se supraalimentează

Locuitorii din Okinawa urmează o regulă inedită, și anume hara hachi bu. Acest lucru înseamnă că se opresc din mâncat când sunt 80% sătui. De asemenea, locuitorii Blue Zone consumă preponderent preparate gătite în casă, micul dejun este cea mai consistentă masă a zilei, iar cina- cea mai ușoară.

În concluzie, dieta Blue Zone este similară cu dietele contemporane destinate îmbunătățirii stării generale de sănătate și reducerii riscului de apariție a bolilor cronice.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

[email protected], Facebook.com/Andreeazegheanu

andreea zegheanu nutriționist

”Genetica joacă un rol important”

„Blue Zone Diet” nu este o dietă obișnuită și nu se recomandă să fie implementată sub forma unui regim restrictiv. Cu cât alimentația noastră este mai diferită de principiile „Blue Zones”, cu atât modificările de stil de viață trebuie să vină treptat, odată cu o schimbare de mentalitate. Fă modificări mărunte, dar sustenabile. Începe cu pași mici: consumă o porție de legume sau fructe de sezon cu fiecare masă, limitează aportul de alimente procesate și fă mai multă mișcare, chiar dacă asta înseamnă să urci scările de la metrou în loc să iei scara rulantă.

Un stil de viață asemănător locuitorilor din ”zonele albastre” nu garantează o viață la fel de lungă, deorece genetica joacă și ea un rol important, însă este cert faptul că ne poate proteja împotriva supragreutății, a bolilor cardiometabolice și scade riscul de cancer și de afecțiuni inflamatorii.

Vezi şi cu ce poți înlocui pâinea în dietă!

Foto: Arhiva personală, Shutterstock