Dacă îţi doreşti să ai o viaţă sănătoasă, cerealele se numără printre ingredientele care nu trebuie să îți lipsească din alimentaţie. Sunt ideale la micul dejun deoarece sunt bogate în substanţe nutritive, iar consumul lor îţi asigură aproximativ 20 % din necesarul de energie pentru activitaţile de peste zi. De asemenea conţin fibre, proteine, minerale (fier, calciu, zinc), complexul de vitamine B şi vitamina E, dar şi antioxidanţi. De altfel, specialiştii în nutriţie recomandă consumul produselor făinoase în fiecare dimineaţă, îndeosebi a cerealelor integrale. Orienteză-te către produsele cu cereale care conţin: grâu integral, orez brun, făină de ovăz, ovăz integral, grâu zdrobit, secară integrală, orz sau porumb integral.

Tipuri de cereale:

Grâul integral îmbunătăţeşte controlul glucozei din sânge şi scade riscul îmbolnăvirii de diabet.

Secara are un conţinut crescut de vitamina E, iar unul dintre principalele beneficii este de reglare a funcţiilor hepatice.

Ovăzul are efect laxativ şi, totodată, ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge.

Porumbul conţine substanţe nutritive şi, ca şi grâul, este alergen pentru un procent ridicat de persoane.

Orzul este disponibil de obicei în două variante: orzul perlat (rafinat) şi orzul mare (nerafinat), care este şi cel sănătos. Principalele beneficii ale astuia sunt legate de digestie, tranzit intestinal, iar sucul de orz este detoxifiant şi un bun expectorant.

Hrişca conţine minerale şi proteine, dar nu şi gluten. Pentru cei care au alergie la grâu, hrisca este o alternativă minunată, deoarece nu este alergenă.

Meiul are un conţinut ridicat de fier, magneziu, potasiu, vitaminele B şi E, iar conţinutul său de proteine este egal cu cel al grâului.

Amarantul are un conţinut crescut de calciu şi magneziu, superior celui din laptele de vacă. Mai conţine acid linoleic, cupru şi fier.

Orezul brun are multe fibre şi mai puţin zahăr decât orezul alb şi conţine vitamina B2.

Pofteşte la micul dejun!

Cereale cu banane

Ingrediente: 50 g cereale integrale, 200 ml lapte, o banană .
Mod de preparare: Se pun cerealele într-un bol, se adaugă banana tăiată felii apoi se toarnă laptele.

Cereale cu piersici, nuci şi stafide

Ingrediente: 50 g cereale integrale, 2 piersici, 200 ml iaurt, 2 nuci, stafide.
Mod de preparare: Se pun piersicile tăiate cubuleţe într-un bol, se acoperă cu iaurt, apoi se adaugă cerealele, amestecate cu nuci şi stafide. Se amestecă şi vei obţine un musli cu cereale delicios şi foarte energizant.

Alte variante de cereale pentru o masă saţioasă: o felie de pâine din cereale integrale; 3 linguri cu vârf de paste din grâu integral; 2 biscuiţi mari sau 3 linguri de cereale integrale; 2 linguri cu vârf de orez brun fiert; 2-3 ceşti de floricele simple; 3 prăjituri mici din făină de orez integral sau pâinici cu fulgi de secară.

Credit foto: Flickr.com