Această dietă a fost ”inventată” de filosoful japonez George Ohsawa, care promova ideea de abordare holistică a sănătății și, implicit, a stilului de viață, iar această abordare inlcude dietă, exerciții fizice, meditație și chiar concentrarea pe energia yin și yang conținută de anumite alimente.

 

Dieta macrobiotică se concentrează pe includerea în alimentație a produselor organice, crescute local, de sezon, iar grupele mari de alimente din care e compusă sunt următoarele:

 

  • 40-60% din alimentele consumate să fie cereale integrale (orez sălbatic, mei, ovăz, secară)
  • 20-30% fructe și legume
  • 10-25% fasole și alte leguminoase și derivate: tofu, miso, tempeh, alge

De asemenea, se mai pot include la mesele de zi cu zi murături și legume fermentate, nuci, semințe, și, ocazional, pește, fructe de mare și carne albă.

În afară de alimentele permise de dieta macrobiotică, aceasta presupune și un anumit stil de viață și o anumită abordare vizavi de hrană:

– mănânci doar când ți-e foame

– mâncarea se mestecă fără grabă

– mâncarea se gătește și se păstrează numai în recipiente de lemn, porțelan sau sticlă

– nu se folosesc cuptorul cu microunde sau cel electric

– apa de băut și cea folosită la gătit trebuie purificată

– nu se consumă băuturi acidulate, artificiale, cu cofeină și nici alcool

 

Opinia specialistului

Lavinia Bratu, dr. biolog, pisholog, consilier nutriție, www.laviniabratu.ro

dr lavinia bratu

Dieta macrobiotică poate fi un început bun în rânduirea alimentației. Ca să faci o schimbare în corp și să elimini reziduuri adunate în zeci de ani, acordă-ți minimum 12 luni de hrană curată. Această dietă reprezintă un mod de viață- alegerea hranei în funcție de sezon, întotdeauna naturală, cât mai puțin preparată termic; poate aduce beneficii stării de sănătate, siluetei și acuității mentale, cu condiția să devină un mod de viață!

De luat în considerare cand te hotărăști să urmezi dieta macrobiotică:

  • nu are rezultate dacă o privești ca pe o dietă de urmat pe o perioadă scurtă de timp. Atenție, dietele nu funcționează, pentru că, dacă ar funcționa așa cum ne așteptăm noi, toți am fi perfecți și frumoși!
  • procurarea cerealelor nemodificate genetic și integrale ar putea fi o provocare în zilele noastre, iar urmarea dietei cu o altfel de informație nu știu cât de bine aduce stării de sănătate.
  • când vorbim despre acestă dietă, noi, europenii, o clasăm ca o metodă de detoxifiere. În Japonia, ea reprezintă un mod de viață. Diferența este uriașă între cele două atitudini!

 

 

Foto: Shutterstock