Câți dintre noi n-am decis să urmăm o dietă sănătoasă, care să consiste din nuci, cât de mult am putut s-o urmăm până să ne revenim la proastele obiceiuri de a mânca dezordonat alimente grase, procesate, la ore imposibile? Chiar dacă urmarea unei diete sănătoase reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, consecințele fluctuației regimului alimentar are un impact asupra sănătății. Dieta yo-yo este considerată de specialiști ca fiind un ”rollercoaster cardiometabolic”.

 

Astfel, când urmăm o dietă de slăbit pe termen scurt, 30 până la 65% din greutatea pierdută se pune la loc în decursul unui an, iar unul dintre trei indivizi sfârșește prin a cântări mai mult decât atunci când a început dieta.

De asemenea, regimul yo-yo duce la creșterea masei de grăsime din organism, care se recâștiga mai repede decât masa musculară.

Creșterea în greutate din cauza efectului yo-yo cauzează un ficat mai gras. Acest lucru este asociat și cu schimbările în ceea ce privește felul în care ficatul metabolizează grăsimile și zahărul, ceea ce crește riscul apariției diabetului de tip II.

 

Nu în ultimul rând, efectul yo-yo le provoacă frustrări celor care îl experimentează. E greu să vezi cum eforturile tale de a slăbi și rezultatele de pe cântăr se duc pe apa sâmbetei. Aceasta este o capcana care trebuie depășită pentru până la depresie nu mai e decât un pas.

 

Opinia specialistului

Dr. Lavinia Bratu, biolog, consilier nutriție, psiholog clinician, www.laviniabratu.ro

dr lavinia bratu

 

”A te concentra doar pe pierderea în greutate este cea mai greșită abordare”

Mulți dintre cei care cred în dietele de slăbit ajung să experimenteze pe propriul lor corp fenomenul yo-yo – cicluri de îngrășare și slăbire care dublează riscul de infarct, dereglează sistemul hormonal, slăbesc sistemul imunitar și cresc riscul de moarte prematură.  Dietele nu sunt doar ineficiente, așa cum am mai spus, ele pot fi extrem de periculoase, rezultatele sunt prea mici, iar riscurile mult prea mari.

A te concentra doar pe pierderea în greutate este cea mai greșită abordare. Avem nevoie să lucrăm la cauze. Scăderea în greutate definitivă, ireversibilă, este posibilă numai prin recâștigarea stării de sănătate și adoptarea unui nou stil de viață: nutrițional, fizic, de odihnă și adaptare la toate activitățile personale desfășurate.

Periculos este să credem că urmând o dietă de slăbit, mâncăm mai puțin,  pierdem  kilograme și cam atât. Ce fel de calorii consumăm, cât de sănătoase sunt alegerile nutriționale, cât de mult conștientizăm toate acestea are o importanță semnificativă. Motivul pentru care urmezi o dietă  de slăbit ar trebui să-l constituie  eficiența stării de sănătate și pentru formele din oglindă ori reprezentările tale cognitive! Când urmezi o dietă, caută să fie un nou stil nutrițional. Obișnuiește-te să trăiești cu acest gând și bucură-te de viață!

 

Foto: Shutterstock