Şaorma cu de toate, o pizza condimentată sau mai bine un hamburger? Sunt variante fast food care îţi potolesc foamea, se potrivesc pentru toate gusturile şi pot face parte chiar şi dintr-o alimentaţie echilibrată.

Preparatele de tip fast food au iscat permanent discuţii şi părerile au fost, bineînţeles, împărţite. Unele persoane consideră aceste preparate contraindicate pentru cine ţine la siluetă. Pe de altă parte, însă, există şi variante bune. Dacă acordăm puţin mai mult timp şi ceva mai multă atenţie alegerilor noastre alimentare vom avea doar de câştigat.

Ce spune specialistul în nutriţie? Că ”produsele de tip fast food sunt dăunătoare prin perspectiva calităţii ingredientelor şi a gradului ridicat de procesare şi adăugare a conservanţilor. Din motive de reducere a costurilor comercianţii limitează calitatea materiei prime şi optează pentru substituenţi mai ieftini (multă grăsime adăugată, proteină de soia sau pastă de şorici, plus o cantitate semnificativă de sare, conservanţi şi potenţiatori de gust). Sunt dăunătoare şi pentru sănătate şi pentru siluetă, pentru că aduc un număr semnificativ de calorii de proastă calitate”, spune tehnicianul în nutriție Cori Grămescu. Alternative cu care ea este de acord se găsesc în oraşele mari, în locuri în care poţi să cumperi mâncare sănătoasă deja preparată, după meniul zilei. Sau să se opteze pentru clasica masă pregatită de acasă, care este mai ieftină şi mult mai corectă din punct de vedere nutriţional.

Hamburger – Când ţi-e poftă de hamburger, alege să îl prepari acasă. Astfel vei putea să fii sigură de conţinut. Şi renunţă la cartofi sau taie câteva feliuţe pe care să le rumeneşti la cuptor. Sunt absolut delicioase!

Pizza – Poţi alege blat crocant, subţine în loc de cel pufos, iar dacă iei în considerare reţeta de bază, cea original italienească, vei constata că pizza trebuie să aibă puţin ulei de măsline, roşii şi mozarella.

Şaorma – Dacă nu conţine maioneză şi cartofi prăjiţi, şaorma poate fi un preparat sănătos. Între ingredientele folosite sunt carnea de pui la rotisor, salata de varză sau castraveţii muraţi. Credit foto: Flickr.com

Kebap – Carnea de vită şi oaie, la care se adaugă roşii, ceapă şi felii de vinete coapte, toate puse într-o lipie. Aceste ingrediente fac din kebap o combinaţie saţioasă şi deloc periculoasă la gândul unui eventual surplus de kilograme.

Hummus cu tabouleh – Deşi nu este recomandat să se consume prea des, hummusul conţine multe proteine şi se aseamănă la gust cu fasolea bătută. Se poate mânca în combinaţie cu salată de pătrunjel cu roşii (tabouleh, una dintre cele mai renumite salate libaneze) şi cu lipie graham. În plus, pătrunjelul are o doza concentrată de antioxidanţi şi vitamina C.

Poţi controla greutatea

Cori Gramescu

Cori Grămescu

Să păstrăm produsele de tip fast food în categoria excepţiilor de la regulă. Ca idee, dacă doar 10% din alimentaţia noastră în general conţine produse fast food, reuşim să controlăm atât greutatea, cât şi starea de sănătate, rămânând totuşi în sfera normalului social. Trăim, ce-i drept, într-o lume în viteză, dar este păcat să sacrificăm sănătatea şi forma fizică de dragul unei satisfacţii artificiale şi de scurtă durată.” (Cori Grămescu, tehnician în nutriție, www.cori.ro )