Alcoolul este unul dintre acele răsfăţuri recomandate să fie consumate rar şi în cantităţi mici. În afara efectului ameţitor pe care îl are asupra organismului, alcoolul contribuie la acumularea kilogramelor în plus. Explicaţia este că băuturile alcoolice sunt obţinute prin fermentarea zaharurilor naturale din sucurile de fructe sau din cereale sau prin distilarea acestor băuturi fermentate.

Alcoolul are putere calorică mai mare decât a zahărului, iar băuturile alcoolice cu cât sunt mai tari, cu atât au mai multe calorii. De exemplu, cocktailurile se prepară din alcool combinat cu suc de fructe, aşa că sunt foarte bogate în zaharuri şi implicit conţin multe calorii. În plus, dacă consumi pe stomacul gol, alcoolul îţi va da senzaţia de foame, pentru că are efect hipoglicemiant şi contribuie la cresterea apetitului.

Stochează grăsimile

În urma consumului de alcool, glucoza şi acizii graşi încep să se stocheze şi creşte nivelul de grăsimi în sange. Iar dacă în acest timp combini vinul alb sau berea cu alimente precum branză, caşcaval, biscuiţi, sticsuri sau alune, formele tale vor lua proporţii. Gândeşte-te că în numai câteva minute poţi ajunge să depăşeşti o mie de calorii, doar din câteva pahare de vin sau bere, asociate cu o gustare formată din chipsuri, alune sau diverse alte cronţănele.

Din punct de vedere biologic, alcoolul nu este indispensabil organismului. Dacă, însă, ţi-e poftă din când în când, alege o băutură care conţine mai puţin alcool şi zahăr. Iar dacă doctorul ţi-a recomandat un pahar de vin roşu pe zi, cel natural, de ţară, este cel recomandat. Şi nu depăşi doza indicată!

Valori calorice pentru 100 ml alcool:

Vin alb demi-dulce 70 kcal

Vin alb demi-sec 78 kcal

Vin alb sec 73 kcal

Vin roşu demi-dulce 98 kcal

Vin roşi demi-sec 83kcal

Vin roşu dulce 106 kcal

Vin roşu sec 75 kcal

Vodka 231 kcal

Lichior – 348 kcal

Rom – 245 kcal

Gin tonic – 200 kcal

Ţuică – 250 kcal

Şampanie – 162 kcal

Whiskey 251 kcal

Credit foto: Flickr.com – https://flic.kr/p/jWkzYF