În funcţie de preferinţe, oamenii beneficiază de diferite surse de proteine prin ceea ce aleg să mănânce zilnic. Pot fi proteine complete, de origine animală (carne, ouă, produse lactate) sau incomplete, de origine vegetală. Prin adăugarea alimentelor ”vii”, ca fructe, verdeţuri şi legume se ajunge la alimentaţia corespunzătoare.

Carnea – ”Nicio masă fără carne” este deviza valabilă în cazul multor persoane şi într-adevăr, carnea reprezintă una dintre sursele cele mai consistente pentru alimentaţie. Tipurile indicate sunt cele slabe (curcan, pui, vită, oaie, muşchi de porc) deoarece grăsimea animală în exces este periculoasă.

Peştele – Carnea de peşte conţine protein de bună calitate şi grăsimi esenţiale (omega 3 şi 6). Dacă este bine preparat, proteinele din peşte sunt uşor de digerat şi îşi păstrează calităţile nutritive. O porţie de 200g este suficientă chiar şi pentru o persoană activă.

Ciupercile – Sunt printre cele mai gustoase alimente de origine vegetală, care pot fi consumate atât în stare naturală, în salate, cât şi fripte pe grătar, în loc de carne, mai ales în cazul vegetarienilor. Sunt săţioase şi conţin mulţi nutrienţi importanţi.

Avocado – Deşi în rândul românilor nu se bucură deocamdată de popularitatea pe care o merită, avocado este fructul cu cea mai mare cantitate de proteine. Poate fi consumat atât în dietele de slăbire, cât şi în alimentaţia vegetarienilor sau a celor raw-vegan, care adoptă preparatele crude.

Migdalele – Pot fi mâncate ca gustare (un pumn cu 50 de grame de migdale fiind o cantitate suficientă pe zi), în salate (alături de frunze de spanac, salată verde, măsline, brânză, zeamă de lămâie) sau în shake-uri cu fructe şi legume. Totul depinde de gusturi, dar beneficiile sunt toate la înălţime.

Soia – Proteinele din soia au cea mai mare valoare biologică dacă ne referim la cele de origine vegetală. Pe piaţă găsim tot felul de produse de post sau destinate vegetarienilor, ca laptele de soia sau brânza (tofu).

Persoanele active au nevoie de mai multe proteine

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Fiecare celulă a corpului omenesc are în alcătuiea sa o mulţime de tipuri de proteine. Indiferent dacă vorbim de piele, muşchi, oase, organe sau fluidele corpului, toate acestea conţin proteine. Avem nevoie de proteine în alimentaţie, pentru că acestea stau la baza tuturor proceselor de reparare şi reconstrucţie celulară. Aportul optim de proteine este de 0,7-0,8 g/kgcorp/zi, cu valori mai mari la persoanele active, la sportivi, gravide şi copii. De asemenea, persoanele în convalescenţă şi bătrânii trebuie să primească o cantitate mai mare de proteine. În mod normal, un regim alimentar echilibrat este de natură să asigure necesarul zilnic de proteine. Nu este absolut necesar să mâncăm carne. Lactatele, ouăle, soia, mazărea, fasolea, lintea, cerealele, seminţele şi sâmburii pot fi combinate astfel încât să asigure suficiente proteine pentru buna funcţionare a organismului. Concentratele proteice reprezintă o soluţie la îndemână de suplimentare a aportului de proteine, însă trebuie utilizate doar atunci când se impune o cantitate mai mare de proteine, ca în cazul sportivilor de performanţă.” (dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).