Atunci când suferi de constipație este bine să faci o cură cu preparate din crușin. Cruşinul conține  derivați antracenici care au efect laxativ. Aceștia grăbesc timpul de contracţie al stomacului în procesul de digestie şi reduc absorbţia lichidelor. Stimulează secreţiile de cloruri. De aceea,  contribuie la creşterea conţinutului de apă şi de electroliţi din intestine.

Cum faci o cură cu preparate din crușin

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Scoarţa de cruşin nu se va utiliza în stare proaspătă ci doar după ce a fost lăsată la uscat pentru un an sau după ce a fost supusă unui şoc termic la 100°C înainte de a fi uscată.

Scoarţa de cruşin se poate prepara sub formă de decoct din 1-2 linguriţe de coajă pisată și opărită într-o cană de apă fierbinte, pentru a se îmbiba de apă. Apoi se lasă în repaos jumătate de ora, după care se fierbe la foc domol pentru 15-20 de minute, completând cantitatea de apă în cazul în care această se evaporă. Câte o cană din acest decoct se bea seara înainte de culcare, îndulcită cu miere.

Cele mai bune leacuri împotriva constipației

Contraindicații și precauții atunci când faci o cură cu preparate din crușin

Este foarte important ca decoctul de cruşin cât şi celelelate produse fitoterapeutice care conţin cruşin să se utilizeze timp de cel mult 7 zile pe luna şi doar în cazul constipațiilor grave. Cercetările arată că purgativele care conţin derivați antracenici favorizează evoluţia cancerului colo-rectal. De asemenea, preparatele din cruşin nu se vor folosi de către cei cu obstrucţii intestinale, în inflamaţii acut-intestinale, în boală Crohn, în colitele ulceroase, în apendicite și în dureri abdominale cu origine necunoscută sau în sarcină.

Citește și: Băutura care te ajută să slăbești și să-ți detoxfifici organismul

Sursa foto: 123rf.com