Dacă un copil a fost diagnosticat cu suflu cardiac inocent, părinții nu ar trebui să ia nicio măsură. În urmă cu mai mult timp, li se recomanda să nu facă sport și să se abțină de la orice efort, ceea ce ducea la o dezvolatare insuficientă a copilului și la stări de anxietate. Doar dacă dorește să facă sport de performață, va fi nevoie să facă investigații cardiologice mai amănunțite.

Când trebuie luate măsuri

În cazul în care este vorba de suflu datorat unei inflamații, simptomele pot fi: febră, puls rapid, iar la analize numărul de leucocite iese modificat. Aceasta se tratează cu medicamente și se întrerupe activitatea fizică doar până dispare inflamația. Mișcarea este benefică pentru că mușchii cardiaci, atunci când nu sunt inflamați, se întăresc prin activitate fizică. Totuși, la indicația medicilor se va lua tratament pentru prevenirea unor noi infecții. Copiii diagnosticați cu boală cardiacă congenitală vor trece printr-o operație. Vârsta efectuării acesteia depinde în funcție de tipul afecțiunii și severitatea ei. Restricțiile privind stilul de viață (alimentație și efort fizic) vor fi recomandate de medic, dacă vor fi necesare.

Descoperit doar la control

Ce se întâmplă, de fapt? În mod normal, inima produce, alternativ, două zgomote, separate prin pauze scurte, numite sistole, sau lungi, numite diastole. În cazul suflului cardiac, în timpul acestora se mai aude un sunet. De aici și denumirea de suflu sistolic sau diastolic. Dacă suflul se aude la ambele pauze, este vorba de suflu continuu.

Dr. Marilena Constantin, medic specialist în medicină generală, de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș, spune că „suflul cardiac este descoperit de foarte multe ori cu ocazia unei consultații de rutină. Alteori, pacientul se prezintă la medic pentru că are anumite semne și simptome precum colorația albăstruie a extremităților și a buzelor, respirație dificilă, palpitații, sincope (leșin), dureri de inimă, insuficiență cardiacă”.

Investigații necesare

De la început, medicul va stabili dacă suflul este dat de o boală sau este nepatologic (inocent). Cel din urmă nu necesită tratament. La copii, dispare, de obicei, cu vârsta. Pentru a depista cazurile patologice doctorul va recomanda investigații suplimentare cum ar fi: EKG, radiografie pulmonară, consult cardiologic, ecografie cardiacă, cateterism cardiac. După aceea, pacienților li se va da un tratament, care poate fi medicamentos sau, în cazurile grave de malformații congenitale, se poate ajunge la intervenție chirurgicală. Cei afectați vor rămâne sub supraveghere medicală, mergând regulat la controale pentru a fi monitorizați.

Cauzele pot fi:

  • o leziune la nivelul cordului
  • anumite afecțiuni ale inimii
  • o infecție
  • alte probleme cum ar fi anemia, sarcina, hipertiroidia.