Julie Chin, prezentatoare de știri la postul KJRH, în Tulsa, Oklahoma, a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se afla în direct. Jurnalista relata despre lansarea ratată, spre Lună, a rachetei Artemis a NASA, când a început să aibă dificultăți în a citi știrea de pe prompter, scrie CNN.

În înregistrarea video se vede cum Julie articulează cu greutate, după care se scuză pentru imposibilitatea de a duce știrea la până la capăt. Julie Chin îi predă legătura colegei de la Meteo, Anne Brown. Colegii au sunat îmediat la 911, iar intervenția medicilor a fost promtă.

Într-o postare pe Facebook, jurnalista a dezvăluit că medicii au salvat-o și că simptomele resimțite erau de început de accident vascular cerebral (AVC). Ea a descris ce a simțit în momentele în care și-a pierdut controlul.

„Episodul părea să fi apărut de nicăieri. M-am simțit grozav înainte de emisiune. Totul s-a schimbat în decurs de câteva minute, chiar în timpul jurnalului. În primul rând, mi-am pierdut parțial vederea la un ochi. Puțin mai târziu, mâna și brațul mi-au amorțit. Apoi, am știut că aveam mari probleme când gura nu mai putea articula cuvintele care erau chiar în fața mea pe teleprompter”, a mărturisit jurnalista.

Ea le-a mulțumit colegilor și medicilor care au intervenit prompt pentru a o salva. „Am învățat că nu este întotdeauna evident când cineva are un accident vascular cerebral, iar intervenția rapidă este vitală. Tatăl meu glumește și spune că este prima perioadă mai lungă de timp pe care am petrecut-o singură de când s-a născut fiul meu și are dreptate”, a mai scris Julie Chin, pe Facebook.

Cum recunoști un accident vascular cerebral

Metoda „BE FAST” este una dintre cele mai importante metode de recunoaștere a unui accident vascular cerebral și poate face diferența între viață și moarte. Julie Chin a atras atenția, pe facebook, că toată lumea ar trebui să știe ce înseamnă acronimul „BE FAST”.

  • Balance (Echilibru). După un AVC, persoana își pierde echilibrul, așa că o putem ruga să stea într-un picior sau să facă câțiva pași.
  • Eyes (Ochi). Privirea devine tulbure și vă puteți pierde vedea la unul sau la ambii ochi
  • Face (Față). Asimetria facială este un semn de AVC. Rugați persoana să zâmbească.
  • Arms (Brațe). Rugați persoana să ridice ambele brațe. Acestea pot fi amorțite
  • Speech (Vorbire). Incapacitatea de a articula cuvinte simple. Rugați persoana să spună-ți spună numele sau propoziții simple
  • Time (Timp). Litera „T” vine de la timp, care este vital pentru o intervenție de succes în cazul unui AVC

Citește și: Prima fotografie cu Alain Delon, după accidentul vascular cerebral. Cum arată actorul și ce le transmite fanilor

Citește și: Irinel Columbeanu va fi operat azi. A suferit un accident vascular cerebral