Ce poate ascunde o mâncărime în zona intimă

Mâncărimile în zona intimă, în special cele vaginale, pot apărea fie de la epilatul cu lama, fie pot ascunde o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi trichomoniaza, care necesită tratament cu antibiotice.

„Nu apelați la remedii naturiste și nu insistați cu ele, mai ales dacă observați că nu au efect. Cel mai indicat lucru pe care trebuie să îl faceți când aveți o mâncărime în zona intimă este să vă adresați medicului, care este singurul în măsură să vă ofere un diagnostic precis și un tratament eficient”, recomandă medicul ginecolog Mae Borchardt.

În situații rare, mâncărimea în zona intimă, însoțită de răni apărute pe vulvă sau labii care nu se vindecă, poate fi un semn de infecție vaginală, dar și un simptom al cancerului vulvar.

Dermatita cauzată de rasul cu lama, de pantalonii foarte strâmți sau de hainele umede în care ai făcut sport poate fi, de asemenea, un motiv pentru care te confrunți cu mâncărime în zona intimă.

Așadar, este bine să schimbi des lama cu care te razi în zona intimă, să lași pielea să respire, fără să o sufoci în haine strâmte, și să eviți purtarea articolelor de lenjerie intimă care mențin umiditatea.

Mâncărimile pot fi cauzate și de… sex. Mai precis, de lubrifierea insuficientă a vaginului în timpul actului sexual. Pentru a preveni această problemă pe viitor, folosește lubrifianți fără alcool, pe bază de apă, fără parfum.

Unele femei pot fi alergice și la latex, un compus prezent în mai toate prezervativele, așa că nu ar strica să verifici lista ingredientelor dacă te supără o mâncărime în zona intimă.

Senzația neplăcută de mâncărime în zona intimă poate fi cauzată și de menopauză, mai precis de nivelul scăzut de estrogen care apare în această perioadă a vieții unei femei. Acesta poate modifica pH-ul vaginului, cauzând uscarea și subțierea pereților vaginali, afecțiune cunoscută și sub denumirea de atrofie vaginală.

„Scăderea nivelului de estrogen poate duce la simptome precum mâncărimi, iritații și act sexual dureros. Pentru ameliorarea acestor neplăceri este indicat să vă adresați medicului giencolog”, adaugă dr. Borchardt.

Nu în ultimul rând, aveți mare grijă la produsele de igienă intimă, mai ales la cele care au în compoziție săpun sau parfum. Mai bine evitați gelurile de duș parfumate sau, dacă le folosiți, curățați doar organele genitale externe. Substanțele chimice care ajung în vagin pot dezechilibra flora vaginală, cauzând mâncărimi, iritații și candidoză.

Sexul neprotejat poate fi, de asemenea, o cauză a mâncărimii în zona intimă. Actul sexual fără prezervativ favorizează transmiterea și dezvoltarea bacteriilor în vagin, ceea ce duce la inflamații ce se manifestă prin mâncărimi, iritații, usturime la urinare și secreții urât mirositoare. În astfel de situație, singura soluție este tratamentul cu antibiotice, iar pentru prevenirea reaparației vaginozei bacteriene, este indicată o cură cu probiotice.

Sursa foto: 123rf.com