CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cam 80% din oameni se vor confrunta cu dureri de spate, pe parcursul vieții. Cauzele lor pot fi foarte variate. Astfel că este important să deosebim o durere cauzată de poziţiile vicioase de stat la birou de debutul unei boli inflamatorii ce necesită un tratament mai complex. Iar spondilita anchilozantă este o afecțiune care merită atenție.

Când debutează boala

„Spondilita anchilozantă este o boală multisistemică inflamatoare. Implică afectarea, în primul rând, a articulațiilor sacroiliace și a scheletului axial, cu evoluție spre anchiloză și posibila afectare a articulațiilor periferice și, mai rar, a organelor vitale. Ea aparține grupului spondilartropatiilor. Care include și alte boli inflamatorii preum artrita reactivă, artropatia psoriazică, artropatiile asociate bolilor inflamatorii intestinale, spondilartropatiile nediferențiate.”, spune dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie la Spitalul Sanador.

Cauzele apariției spondilitei anchilozante nu sunt complet elucidate. ”Există un determinism genetic – corelația directă cu prezența antigenului HLA-B27. Acesta interacționând cu factori de mediu (bacterii cu poartă de intrare intestinală) prin mecanisme imunologice.”, explică medicul.

Această boală afectează în special pacienții tineri, între 16 și 40 de ani. „10 – 20% dintre pacienți experimentează primele simptome în jurul vârstei de 16 ani. Deși de multe ori ei tind să le neglijeze.  Debutul peste vârsta de 50 de ani, pentru această afecțiune, este neobișnuit. Deși boala în formă ușoara și/sau asimptomatică este frecvent diagnosticată la adultul de vârsta medie.”, spune specialistul.

Cum se manifestă spondilita anchilozantă

”Principalul simptom al spondilitei anchilozante este durerea de spate (lombosacrată). Cu următoarele particularități: debut lent înaintea vârstei de 40 ani, prezența simptomelor de mai mult de 3 luni, cu agravare dimineața la trezire sau resimțită puternic în a doua parte a nopții. Durerea se agravează la repaus prelungit. Și se ameliorează la mișcare. Iar pacientul poate resimți o redoare matinală care persistă peste 30 minute. Uneori, poate apărea o alterare funcțională importantă a mobilității coloanei vertebrale. Și, în timp, pot surveni deformări ale acesteia.”, explică dr. Claudia Haralambie.

Alte simptome menite să ne alarmeze, în cazul acestei afecțiuni, sunt fatigabilitatea (65%), febra prelungită, scădere ponderală, simptome ale articulațiilor periferice (30-50%), precum și simptome care țin de organele afectate (oculare 20-30%, cardiovasculare, pulmonare, renale, neurologice, gastrointestinale).

Cum ne tratăm

”Majoritatea cazurilor au o evolutie blândă, boala putând fi controlată numai prin exerciții fizice și măsuri generale. Cu toate acestea, pacienții trebuie sa aibă în vedere că este o boală care poate evolua spre anchiloză, cu potențial invalidant, din fericire nu foarte frecvent. Din acest motiv, relația cu medicul trebuie să fie inițiată din stadii precoce, pentru un tratament prompt și urmărire a evoluției”, arată medicul reumatolog.

Tratamentul medicamentos presupune administrarea prelungită de antiinflamatoare nonsteroidiene, iar acestea par să reducă progresia radiologică, însă administrate cronic au o serie de efecte adverse: gastrointestinale (ulcer, dispepsie, hemoragie digestivă), renale sau neurologice. Alte opțiuni terapeutice includ medicația imunosupresoare, la cei care au intoleranță sau lipsă de răspuns la antiinflamatoare, în particular în formele cu afectare articulară periferică.

”La rândul ei, terapia biologică reprezintă medicația care reduce semnificativ progresia bolii, fiind reprezentată de molecule care au drept țintă receptori sau alte molecule implicate in inflamație. Acest tip de terapie are și ea anumite efecte secundare: reactivarea infecției tuberculoase, risc crescut de infecții oportuniste, risc de neoplazii, efecte cardiovasculare, alergice, neurologice”, spune specialistul.

Medicul atrage atenția asupra completării medicației cu un un program de reabilitare specific, incluzând exerciții specifice pentru reeducarea posturii, mobilitatea coloanei, pentru respirație, precum și condiții optime pentru odihnă ( pernă subțire, saltea fermă). Practicarea înotului sau a exercițiilor de gimnastică în apă se pot dovedi, de asemenea, eficiente.

”Controlul greutății și renunțarea la fumat sunt extrem de importante, pentru că fumatul declanșează procese autoimune în organism și contribuie la accelerarea proceselor inflamatoare”, subliniază dr. Haralambie.

Sursa foto: 123rf.com