Tot mai multe persoane se confruntă cu respirația urât mirositoare pe o perioadă lungă de timp. Respirația urât mirositoare, în termeni medicali este numită și halitoză. Poate fi un semnal de alarmă în privința obiceiurilor incorecte de îngrijire a cavității bucale, a unei alimentații nesănătoase și chiar pentru alte probleme generale de sănătate. Respirația urât mirositoare poate fi agravată de tipurile de alimente pe care le mâncăm și alte obiceiuri de viață nesănătoase. Dacă vrei să scapi de halitoză, există soluții.

Așa scapi de halitoză

Sunt câteva lucruri pe care și tu le poți face ca să scapi de halitoză. Dacă această problemă îți dă bătăi de cap. Ne spune care sunt acestea, Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie și Chirurgie Orală în cadrul Clinicii Dentica.

1.Periază-ți dinții corect și regulat

Din cauza faptului că halitoza este produsă de bacterii, primul pas în combaterea ei este să scapi de bacterii. Cum? printr-un periaj facut regulat și cu mare atenție. Nu este suficient să dai superficial și pe fugă cu periuța pe dinți, ci trebuie să ai răbdare să cureți fiecare suprafață dentară și să folosești ața dentară pentru fiecare spațiu interdentar de fiecare dată când poți. De asemenea, este extrem de important să îți cureți dinții seara, înainte de culcare pentru ca bacteriile să nu stea peste noapte în cavitatea bucală.

2.Alege-ți produsele de îngrijire orală cu grijă

Pentru a scăpa de respirația urât mirositoare, evită produsele cu alcool (apa de gură) și cu îndulcitori artificiali (pastă de dinți) deoarece acestea usucă gura și favorizează apariția mirosului neplăcut al gurii. Alege pasta de dinți cu flor. Este important să nu neglijezi suprafața dorsală a limbii pentru că aceasta poate retenționa o mulțime de bacterii care duc la o respirație urât mirositore. Utilizează suprafața periuței de dinți destinată pentru curățarea limbii sau o răzușă de limbă pentru o curățare riguroasă.

3.Hidratare și alimentație corecte

Saliva are un rol important în neutralizarea acizilor dăunători din cavitatea bucală, ceea ce înseamnă că trebuie să te hidratezi corect. O cantitate suficientă de apă va menține gura umedă și va preîntâmpina halitoza. De ajutor pentru menținerea unei catități suficiente de salivă sunt guma de mestecat (de preferință fără zahăr) și bomboanele (de preferință fără zahăr) pentru că stimulează producția de salivă, și ajută la eliminarea bacteriilor produse de resturile de alimente rămase pe dinți. Gumele și bomboanele care conțin xilitol sunt cele mai indicate.

4.Atenție la ce mănânci!

Există, de asemenea, câteva alimente care favorizează respirația urât mirositoare. Și pe care trebuie să le eviți dacă știi că ești predispus la halitoză: carnea roșie, carfbohidrați, gustări lipicioase ba chiar și cafeaua. Toate acestea au tendința de a se ”lipi” și de a rămâne mai mult timp pe suprafața dinților și a gingiilor. Pe de altă parte, există și câteva alimente care te ajută să îți păstrezi respirația proaspătă: nucile, fructele de pădure și pătrunjelul, morcovi, țelină, iaurt. Indicat pentru păstrarea curată a cavității orale este să mâncați și un măr după fiecare masă.

5.Acceptă tratamentul bolii parodontale

Având în vedere că boala parodontală este o afecțiune extrem de serioasă care poate să provoace pierderea dinților, dacă respirația urât mirositoare persistă și este însoțită de sângerarea gingivală și de inflamarea gingiilor, cel mai bine este să mergi la medicul stomatolog care îți va propune un plan pentru tratarea completă a bolii parodontale.

Vestea bună este că, datorită evoluției stomatologiei, acest tratament nou este minim-invaziv și are stopează evoluția bolii. Tratamentul presupune două etape de igienizare în profunzime, însoțite de tratament cu laser și antibiotice pentru eficientizarea sa maximă.

Sursa foto: 123rf.com