Cancerul de piele se manifestă la vedere dar deseori este ignorat. Românii ajung în cabinetul medicului dermatolog în faze avansate. Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer care atacă pielea. Și este cauzat în peste 90% dintre cazuri de expunerea la soare. Depistat la timp, poate fi tratat cu succes. Este motivul pentru care Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii atenționează cu privire la riscurile la care ne expunem atunci când ignorăm pielea și vizitele regulate la dermatolog.

Citește-ți pielea!

Fundația Dr. Leventer și Millward Brown au dezvoltat un studiu pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Doar 20% dintre români merg la dermatolog regulat (o dată pe an). Același studiu arată că peste 80% dintre români știu că vizitele la dermatolog, alături de utilizarea fotoprotecției, sunt printre cele mai importante metode de prevenție împotriva cancerului.

„Trebuie să facem o punte peste această prăpastie între ceea ce știm că trebuie să facem și ceea ce facem în realitate. Arsurile repetate, chiar dacă au fost în copilărie, cresc riscul de a dezvolta cancer de piele de tip carcinom pe durata vieții. Iar monitorizarea sănătății pielii este extrem de importantă. Atenționăm românii să pună în aplicare metodele de prevenție Să fie atenți la pielea lor și să meargă regulat la dermatolog pentru a-și păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Leventer, Președintele Fundației Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii.

7 semne de alarmă în detecția carcinomului

1.Ai o leziune persistentă?
2.Ai o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărime?
3.Leziunea se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?
4.Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?
5.Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație
6.Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?
7.Ai petrecut mult timp în aer liber?

Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel și urmărirea evoluției, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate. Ce urmărim atunci când verificăm sănătatea pielii? Sub aparență benignă, o bubă care vine și nu trece de la sine poate să aducă probleme serioase. Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii recomandă tuturor să se ferească de expunerea prelungită la soare, să utilizeze creme de protecție și să fie atenți, în permanență, la sănătatea pielii lor și a familiei. Orice leziune care nu se vindecă trebuie verificată printr-un control dermatologic, fiind astfel tratată la timp. Pentru mai multe informații despre cancerul de piele, vă invităm să accesați: www.canceruldepiele.ro/citestepielea

Sursa foto: 123rf.com