La nivel mondial, milioane de oameni depind de un scaun rulant, din cauza unei afecţiuni a măduvei spinării. Cauzele principale sunt accidentele rutiere şi căzăturile.

Totul a început de la un singur deget. Chiar şi astăzi, dr. Susan Harkema îşi aminteşte cuvintele rostite de unul dintre participanţii la studiu: “Uite Susie, îmi pot mişca degetul.” Numele pacientului era Rob Summers şi era complet paralizat de la gât în jos. După un accident de maşină, i s-a spus că nu va mai merge niciodată. Dar, la numai câteva săptămâni după ce Harkema i-a implantat un stimulator electric conectat la măduva spinării, imposibilul a devenit posibil. Rob a început uşor să îşi mişte membrele. El a fost primul din patru pacienţi care au primit stimulare electrică epidurală în timpul terapiei experimentale. Într-o lume în care afecţiunile măduvei spinării sunt considerate încă ireversibile, stimularea nervilor care erau etichetaţi ca fiind compromişi a fost considerată nici mai mult, nici mai puţin decât un miracol medical.

Ce este stimularea epidurală

Stimularea epidurală presupune aplicarea continuă a curentului electric, la frecvenşe şi intensităţi variate, în anumite locuri ale părţii inferioare a măduvei spinării. Implică introducerea unui dispozitiv pe dura măduvei lombare (stratul protector al secţiunii inferioare a măduvei), unde există centrul de generare a mişcărilor (engl. central pattern generator – CPG). Acest centru funcţionează ca un mic creier în interiorul măduvei spinării şi are capacitatea de interpretare a informaţiilor senzoriale. Stimularea epidurală se foloseşte pentru a activa circuitele nervoase din măduva spinării, furnizând semnale care în mod normal ar veni de la creier. Mai simplu, un stimulator este plasat în interiorul corpului şi conectat la măduva spinării. Stimulatorul este controlat de o telecomandă de mărimea unui telefon. Când stimulatorul este pornit, comenzi precum “mişcă-mi piciorul drept” au rezultate motrice reale. Într-un fel, pulsurile electrice “trezesc” celulele nervoase din măduva spinării. Pentru mai multe informaţii despre stimularea epidurală şi despre proiectul The Big Idea, vizitează www.ReeveBigIdea.org.

Cercetătorii ajută bolnavii cu afecţiuni ale măduvei spinării

Pentru progresul cercetării afecţiunilor măduvei spinării, Fundaţia Wings for Life şi Fundaţia Christopher & Dana Reeve şi-au unit forţele pentru a extinde munca doctorului Herkema. Parteneriatul va permite echipei de cercetători să continue cu un studiu clinic promiţător, programat să înceapă în acest an. Studiul, denumit The Big Idea, va fi testat pe 36 de indivizi cu afecţiuni ale măduvei spinării, existţnd ipoteza că stimularea epidurală poate fi folosită pentru recuperarea semnificativă de control locomotor autonom. Un grup special de opt pacienţi va fi finanţat prin intermediul unei părţi semnificative a veniturilor strânse la primul eveniment Wings for Life World Run, din 2014. Evenimentul global de alergare a implicat mii de oameni care s-au aliniat la start în acelaşi timp, în 34 de locaţii din lume, şi a generat 3,2 milioane € pentru a susţine proiecte promiţătoare de cercetare în domeniul măduvei spinării.

Uniţi, salvăm vieţi

Wings for Life World Run va avea loc din nou, pe 3 mai 2015. “Obiectivul nostru este să ajungem cât mai repede la linia de finiş,” a spus Peter Wilderotter, CEO al Fundaţiei Christopher & Dana Reeve. “Avem multe în comun cu cercetătorii de la Wings for Life şi cu siguranţă avem aceeaşi misiune. Rareori două organizaţii non-profit îşi unesc forţele, dar când ai posibilitatea să schimbi vieţi, este critic să ne combinăm resursele pentru milioanele de persoane afectate de paralizie în toată lumea. Noi credem că, împreună, putem mobiliza oamenii să susţină această cercetare şi să accelereze progresul.”

 

“Studiul doctorului Harkema este un exemplu unic bazat pe date stiinţifice solide. Toate activităţile sale din ultimii 30 de ani au culminat cu acest studiu, urmărind să facă diferenţa pentru pacienţii care suferă de afecţiuni ale măduvei spinării,” a spus Jan Schwab, directorul ştiinţific al Wings for Life.

 

Editia din 2015 a Wings for Life World Run va avea loc pe 3 mai (14:00, ora Romaniei), simultan în 35 de locaţii din toată lumea. Pe www.wingsforlifeworldrun.com afli mai multe detalii şi te poţi înscrie să participi. 100% din încasările generate sunt direcţionate către cercetarea afecţiunilor măduvei spinării.