În ciuda faptului că sunt mai mici decât ouăle de găină, cele de prepeliță au o valoare nutrițională de patru ori mai mare, conțin numeroase vitamine și minerale și colesterol „bun”.

Cocteil de vitamine

Au de aproape trei ori mai multă vitamina B1 decât ouăle de găină, de două ori mai multă vitamina A și B2 și de cinci ori mai mult fier și potasiu. Potențialul lor alergenic este mai mic. Consumul regulat de ouă de prepeliță ajută la tratarea mai multor afecțiuni:

  • Sunt excelente împotriva problemelor tractului digestiv și a ulcerului;
  • Stimulează sistemul imunitar;
  • Îmbunătățesc memoria și ajută la buna funcționare a sistemului nervos;
  • Combat anemia;
  • Ajută la evacuarea toxinelor și a metalelor grele din sânge;
  • Provoacă eliminarea și previn apariția pietrelor localizate în rinichi sau vezică biliară;
  • În medicina tradițională chineză sunt folosite pentru tratarea tuberculozei, astmului bronșic și a diabetului.
  • Copiii care consumă în mod regluat ouă de prepeliță au mai puține boli infecțioase.
  • La bărbați, stimulează potența.

Consumate cu moderație

Dacă ai o sursă sigură, consumă gălbenușurile ouălor prepeliță crude, după ce le-ai spălat întregi în apă fierbinte pentru a îndepărta eventualele bacterii aflate pe coajă care, după spargere pot ajunge în farfuria ta. Dacă nu îți place gustul le poți amesteca cu miere sau cu suc proaspăt de grepfruit sau portocală. Cu tot cu albuș se consumă doar fierte. Poți mânca astfel trei până la cinci ouă în fiecare dimineață pentru a avea un sistem imunitar bun și a îmbunătăți metabolismul. Dacă le mănânci zi de zi nu trebuie să faci asta pentru mai mult de 50 de zile, după care iei o pauză de câteva săptămâni. În perioada în care consumi ouă de prepeliță, renunță la cafea și alcool și mănâncă alimente mai ușoare, fără grăsimi.

 Recomandate convalescenților

Dr. Serban Damian

Dr. Șerban Damian, nutriționist, www.superfit.ro

Principalul avantaj al ouălor de prepeliță față de cele de găină este concentrația mai mare de proteine, vitamine B, fier și potasiu. Cantitatea de colesterol este comparabilă. Datorită nutrienților pe care îi conțin, aceste ouă se pot introduce în regimul alimentar al convalescenților, persoanelor în vârstă, anemicilor, în perioadele de solicitare intensă – sportivi de performanță, perioade de examene. De asemenea, se poate încerca în cazul celor cu alergie la ouă de gaină. Din punctul meu de vedere, ar fi suficiente patru-cinci ouă pe zi, adică echivalentul unui ou de gaină. Eu unul îl consider doar un aliment și nu îl pot recomanda sub formă de “cure” și în niciun caz în cantități exagerate.

Sursa foto: flickr.com