CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Se spune că migrena vine când vrea și ține cât vrea. Poate fi ușurică, cât să te lase să-ți vezi de treabă. Sau atât de intensă, încât să te țintuiască la pat. Oricum, important este să nu te tratezi de una singură. Căci nu e o soluție să înghiți pastile cu pumnul. Chiar dacă fac parte din categoria celor care se eliberează fără prescripție medicală. E posibil ca migrena, durerea puternică de cap, să fie un mare semnal de alarmă. Și, în plus, medicamentele nerecomandate de medic pot agrava situația.

Cu migrena nu-i de glumă

Aproape că nu e om care să nu fi suferit de dureri de cap, măcar o dată în viață. Fie e resimțită ca o presiune puternică pe frunte ori ceafă, fie ca o zvâcnire în tâmple, cefaleea (cum numesc specialiștii durerea de cap) creează un mare disconfort. Iar când se intensifică și durează de la 4 la chiar și 72 de ore, i se spune migrenă. Vestea bună este că au leac, însă numai dacă te prezinți la medic din vreme. Și asta pentru că nu există o cauză unică și general valabilă a apariției migrenelor. Genele moștenite, alimentele foarte reci, trecerile de la un anotimp la altul, fluctuațiile hormonale, șederea îndelungată în încăperi neaerisite, anumite medicamente sunt numai câteva dintre posibilele motive. Însă este posibil ca durerea de cap să fie un simptom al unei afecțiuni.

5 cauze posibile ale declanșării migrenelor

În general, persoanele care fac des crize de migrenă primesc niște semnale înainte: tulburări de vedere sau amorțeli ale membrelor. Uneori, durerea apare doar pe o parte a capului, extinzându-se ulterior. Apoi apar senzația de greață, vărsăturile, amețelile, sensibilitatea la lumină sau la anumite mirosuri ori sunete. Crizele încetează la fel de brusc cum apar. Iar specialiștii cred că este vorba despre un dezechilibru al serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii, sau despre faptul că fibrele nervoase din jurul vaselor de sânge devin foarte sensibile. Iată totuși din ce alte motive mai poți suferi de dureri de cap:

  1. Bila suferă

Când fierea nu face față alimentelor pe care i le oferi, se manifestă. Durerea de cap, însoțită de greață și vărsături, precum și durerea abdominală (confundată adesea cu cea de stomac) sunt semne ale unor afecțiuni biliare.

  1. Nu tolerezi anumite alimente

Intoleranța alimentară se poate manifesta prin migrene, stări de oboseală permanentă, balonare sau dificultatea de a pierde kilogramele în plus.

3.Scrâșnești din dinți

Bruxismul (scrâșnitul din dinți în somn) duce la cefalee cronică, migrene și dureri în zona tâmpelor.

4.Ai deviație de sept

Lipsa tratamantului deviației de sept poate determina migrene și cefalee din cauza oxigenării proaste a creierului, a somnului neodihnitor cu stare de oboseală cronică, otite și sinzite frecvente.

5.Anevrismul cerebral

Foarte multe dintre persoanele cu anevrism cerebral au dureri asemenea migrenelor. Hipertensiunea arterială necontrolată este unul dintre factorii declanșatori.

Poate că ochii nu văd bine…

„Scăderea vederii la citit poate coincide cu instalarea atrofiei de nerv optic. De aceea, măsurarea presiunii intraoculare, mai ales pentru pacienții de peste 45 de ani, este obligatorie. Pe de o parte, pentru că este singurul mod în care putem preveni apariția glaucomului – o boală ce nu poate fi vindecată și care poate duce la orbire – iar, pe de altă parte, pentru că acesta este o afecțiune care nu doare, care se instalează lent, fără să anunțe, iar în momentul în care ne dăm seama, este mult prea târziu. Este important ca fiecare dintre noi să facem cel puțin un consult amănunțit al ochilor în fiecare an.”, spune dr. Speranța Schmitzer, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice Bucureşti, fondator al Clinicii Oftalmestet.

Sursa foto: