De ce întârzie menstruația?

Primul lucru la care se gândește o femeie, activă din punct de vedere sexual, atunci când „zilele acelea” din lună se lasă așteptate, este faptul că a rămas însărcinată. Or, există multe alte motive de îngrijorare la primele semne de dereglare ale ciclului menstrual. Care ne pot pune sănătatea în pericol. Prin urmare, e necesar să mergi neapărat la un control ginecologic amănunțit, dacă menstruația nu apare la data la care ar trebui. Iată de ce:

1. Medicamentele fac bine, dar și rău!

Când ești nevoită să urmezi un tratament, în special cu antidepresive ori antibiotice, ia în calcul și varianta dereglării ciclului menstrual. Unele medicamente pot avea și astfel de efecte secundare, mai ales cele utilizate pentru slăbit și pentru a scăpa de anumite dependențe, precum fumatul sau alcoolul. O eventuală întârziere a menstruației este posibilă și la întreruperea administrării de contraceptive.

2.Oscilațiile de greutate duc la boli grave!

Treci de la o dietă la alta, mănânci prea mult sau prea puțin, vrei să slăbești sau să te îngrași… Alimentația inadecvată stilului de viață poate dăuna grav sănătății. Căci organismul este supus unui efort foarte mare pentru a se adapta din mers la oscilațiile bruște de greutate. În plus, trebuie menținută greutatea normală, dat fiind că și persoanele obeze, și cele subponderale suferă din cauza dereglărilor metabolice, acestea incluzând și întârzierea menstruației.

3.Stresul dă organismul peste cap!

Pe lângă multe alte neplăceri pe care le poate provoca, stresul reușește să scadă secreția de hormoni responsabili cu producerea ovulației. Astfel, ciclul lunar este dereglat și, implicit, menstrele întârzie sau chiar încetează să mai apară. Așa că, dacă treci printr-o perioadă tensionată, nu e de mirare că întârzie menstruația. Dar nici nu trebuie să ignori acest aspect, ci să iei măsuri de urgență.

4.Schimbările bruște afectează organismul!

Fie că trebuie să lucrezi în ture, fie să călătorești dintr-o țară în alta sau dintr-un oraș în altul, schimbarea stilului de viață și a programului obișnuit poate duce la modificări ale stării de sănătate, cel puțin până ce organismul se adaptează.

5.Dacă se apropie menopauza…

…te poți aștepta și la „surprize” de acest gen. După 40 de ani, e foarte posibil ca organismul să înceapă să dea semnale, făcând loc perioadei de tranziție către menopauză. Prin urmare, bucură-te că te apropii de o nouă etapă importantă a vieții de femeie, chiar dacă nu tocmai plăcută!

Aviz sportivelor! Excesul de exerciții fizice suprasolicită organismul și poate duce la dereglări grave ale ciclului menstrual!

Sursa foto: Flickr.com