Experții îi îndeamnă pe șoferi să fie prudenți atunci când se urcă la volan în dimineața de după Revelion. Alcoolul rămâne în sânge mult mai mult timp decât credeți, iar diferiți factori, cum ar fi greutatea și înălțimea, influențează rapiditatea cu care metabolizați băutura. Iar mâncatul, contrar credinței populare, poate încetini absorbția, lăsându-vă amețit mai mult timp. În medie, organismul „elimină alcoolul cu o unitate pe oră”, potrivit profesorului Richard Allsop de la University College London, citat de Thesun.co.uk. Iată, în rândurile ce urmează, ce înseamnă „o unitate” de băutură.

În cât timp iese alcoolul din organism. Ce spun specialiștii

„Așadar, oricine dorește să calculeze când va fi complet curat, fără alcool în organism, trebuie să afle câte unități conține fiecare dintre băuturile pe care le-a consumat de obicei și să țină o socoteală, ținând cont că organismul elimină alcoolul cu o unitate pe oră”, explică Richard Allsop pentru scottishdailyexpress.co.uk. Dar, mai întâi, să aflăm ce înseamnă o unitate.

Recomandarea NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din UK) este ca adulții să nu consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni își numără băuturile ca fiind „un pahar de vin” sau „o halbă de bere”, în loc de unități.

Băutura se măsoară în unități, nu în halbe sau pahare. Iată câteva exemple!

  • Un singur shot de băutură spirtoasă (de exemplu, o vodcă și o limonadă): 1 unitate
  • Un pahar mic de vin: 1,5 unități
  • O sticlă de bere de 5%: 1,7 unități
  • Doză de bere blondă de 5,5%: 1 unitate
  • Halbă de bere blondă de tărie mică (3,6%) sau mare (5,2%): 2 sau 3 unități
  • Pahar mare de vin: 3 unități

În cât timp este metabolizat alcoolul?

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore, avertizează medicii. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

Specialiștii spun că timpul în care poate fi detectată prezența alcoolului în organism poate varia, în funcție de testul utilizat, astfel:

  • Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
  • Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
  • Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
  • Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
  • Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Ce este alcoolemia

Alcoolemia este denumirea cantităţii de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane. Ea mai este denumită şi „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică” sau „grad de intoxicație alcoolică” şi se poate determina în urma a trei examinări. Putem avea alcoolemie din aerul expirat, din probe de sânge sau din probe de urină. Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea.

În cât timp iese alcoolul din organism la bărbați

  • Pentru a putea estima în cât timp iese alcoolul din organism trebuie să stabilim o greutate medie a bărbatului. Aceasta va fi de 80 de kilograme şi vă vom oferi unele exemple de situaţii:
  • Dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat din organism complet de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute, explică infoalert.ro.
  • În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de oră, se vor elimina complet din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute, în timp ce dacă aceeaşi cantitate este consumată într-o oră, este nevoie de puţin peste o oră ca alcoolul să se elimine complet din organism.
  • La băuturile spirtoase băute într-o jumătate de oră, 50 de ml de alcool cu concentraţie de 40% se elimină în aproximativ 1 oră jumătate.

În cât timp iese alcoolul din organism la femei

  • În cazul femeilor, o să stabilim greutatea medie a acestora la 60 de kilograme.
  • Dacă o femeie consumă o bere într-o oră, are nevoie de aproximativ două ore şi 20 de minute ca alcoolemia ei să revină la 0. Dacă berea se consumă mai rapid, în doar 30 de minute, timpul necesar este ceva mai mare de 7 ore.
  • În cazul vinului, 250 de ml sunt eliminaţi complet în aproximativ 3 ore şi 20 de minute dacă el este consumat în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, răspunsul la întrebarea în cât timp iese alcoolul din organism este aproximativ 6 ore.
  • 50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentraţie de 40% alcool, eliminarea acestuia se face în aproximativ 2 ore, urmând ca în cazul în care cantitatea e dublată la 100 de ml, timpul necesar eliminării să crească şi el la 4 ore şi jumătate.
  • Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat, prin urină. Un truc poate fi acela să consumaţi foarte multă apă în timp ce beți alcool.

Citește și: Nadine, despre perioada când era dependentă de alcool: „Aveam nevoie de câteva sticle de vin pe zi”

Citește și: Viața de mamă nu e deloc ca în revistele glossy. Lili Sandu, mai sinceră ca niciodată: „Alcoolul a fost un refugiu. Un strop, pe podeaua băii, când nu mai poți”