hernie hiatala

foto: Shutterstock

Din diferite motive, tot mai multe persoane se plâng din cauza problemelor digestive. De cele mai multe ori, schimbarea regimului alimentar se dovedește a fi de succes. Numai că există și situații în care numai specialistul poate pune un diagnostic corect și oferă tratamentul potrivit.

Ce este hernia hiatală

Despre hernie a auzit toată lumea. Este vorba despre ieșirea anormală, totală sau parțială a unui organ printr-un orificiu cu structură și dimensiuni modificate. Esofagul pătrunde din torace în abdomen printr-un orificiu numit hiatus diafragmatic, poziționat în diafragm (mușchiul care desparte toracele de abdomen). Când hiatusul diafragmatic este mai mare decât dimensiunile normale, o parte din stomac pătrunde prin acest orificiu în torace, fenomen denumit de către speciliști hernie gastrică transdiafragmatică (HGTD) sau hernie hiatală. Din nefericire, un astfel de diagnostic este destul de frecvent în zilele noastre, cam 10% dintre cei sub 40 de ani și 70% dintre persoanele peste 70 de ani suferind din această cauză.

Atenție la refluxul esofagian!

Boala de reflux esofagian sau esofagita se traduce prin trecerea secreției acide din stomac în esofag. Este acea senzație că mâncarea vine înapoi pe gât, însoțită de arsuri. Or, aceasta este una dintre manifestările principale ale herniei hiatale. Pe lângă anumite afecțiuni cronice sau moștenite, obezitatea, fumatul, alcoolul, mâncărurile prea grase sau condimentate, ciocolata, băuturile carbogazoase, cafeaua, alimentele care fermentează pot cauza reflux esofagian. Și unele medicamente, precum cele pentru astm și osteoporoză, vasodilatatoarele, anticoncepționalele pot da asemenea probleme. Simptomele sunt cu atât mai puternice cu cât sucul gastric este mai acid și pot apărea după efort fizic sau după masa urmată imediat de somn. Greața, arsura din stomac până în gât, dificultatea de a înghiți, regurgitarea, senzația de nod în gât, respirația șuierătoare, tusea seacă, sughițurile, pneumoniile repetate sunt numai câteva dintre manifestări. Un simptom alarmant este durerea în piept sau în regiunea inimii, mulți dintre pacienți acuzând manifestări asemănătoare cu cele ale unui preinfarct, deși inima este sănătoasă.

Complicațiile sunt grave

Este foarte important ca, încă de la primele semne, să se ceară opinia unui specialist gastroenterolog. O banală endoscopie digestivă superioară poate scoate la iveală diagnosticul precis. Medicamentele luate după ureche pot înrăutăți situația și favorizează apariția complicațiilor. Deși foarte rare, acestea sunt grave: inflamația sau ulcerarea mucoasei esofagului, extrasistole sau chiar cancerul de esofag, de laringe. Prezența în esofag a acidului gastrig pe perioade lungi de timp poate duce la apariția astmului, sinuzitei, inflamației corzilor vocale și răgușelii cronice. Mai mult decât atât, au de suferit și dinții, precum și mucoasa bucală.

Un control nu strică

Oricine poate să facă hernie hiatală, dar acest risc este mai mare la cei cu predispoziție familială, cu defecte congenitale ale hiatusului diafragmatic al esofagului, la obezi, la persoanele foarte slabe sau care au slabit rapid, la persoanele în vârstă, la care forța musculară scade, la femeile care au născut, la cei cu constipație, tuse permanentă, adenom de prostată, ascită sau alte hernii. Este foarte important consultul de specialitate, dat fiind că simptomele herniei hiatale se pot confunda cu cele ale altor boli, precum cele de inimă, pulmonare cronice, de esofag, ulcer gastric sau gastrită. Tratamentul se face cu medicamente care, împreună cu regimul alimentar, pot rezolva problema în proporție de 90%. Totuși, există și posibilitatea tratamentului prin endoscopie digestivă superioară sau prin intervenție chirurgicală clasică sau laparoscopică.