ROSTOPASCĂ (CHELIDONIUM MAJUS)

Unii dintre alcaloizii pe care-i conţine planta au acţiune sedativă şi narcotică asupra centrilor nervoşi superiori, de tipul papaverinei. Extractele apoase sau hidroalcoolice au efect coleretic-colagog, fiind recomandate în afecţiunile hepatice cronice şi în ciroză.

Uz intern: Sub formă de infuzie, obţinută din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile. Doza maximă admisă este de un gram de plantă la 24 de ore. Rostopasca intră în compoziția a numeroase ceaiuri medicinale şi în produse farmaceutice care se iau conform indicațiilor de pe prospect.
Uz extern: Sucul proaspăt se aplică pe negi câte șapte zile consecutiv. Bătăturile se tamponează cu tinctură.
Când o recoltezi: În lunile mai-iulie.

ROINIțĂ (MELISSA OFFICINALIS)

Frunzele au acțiune sedativă, analgezică și antiinflamatoare. Se utilizează pe scară largă ca tranchilizant în insomniile de origine nervoasă, dar și în tulburările funcționale gastrointestinale, pentru că sunt digestive, relaxează musculatura stomacului, intestinului și pe cea uterină, favorizează eliminarea gazelor intestinale. Dau rezultate bune și în stări de neliniște și iritabilitate. S-a mai constatat că sunt și un bun antiviral în caz de Herpes simplex.

Uz intern: Sub formă de infuzie preparată din una-două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, se mai poate bea o cană cu ceai de roiniță, îndulcit cu miere.
Când o recoltezi: În lunile iunie-august.

ROZMARIN (ROSMARINUS OFFICINALIS)

Are acțiune antiseptică, antispastică, antiinflamatoare, afrodiziacă, astringentă, cardiacă, cicatrizantă, oftalmică, stomahică, tonică, antiflatulentă. Stimulează secreția bilei și lactația la femeile care alăptează. Reduce fragilitatea vaselor capilare. Rosmarolul extras din frunze este un remarcabil antioxidant. Este indicat și în boli ale aparatului respirator, afecțiuni genito-urinare, pentru întărirea sistemului imunitar și în afecțiuni ale sistemului nervos (debilitate, nevralgii, stres). Este interzis în sarcină, epilepsie și în hipertensiune.

Uz intern: Se poate folosi pentru a condimenta mâncarea.
Uz extern: Sub formă de preparate aromoterapeutice, ca aerosoli.
Când îl recoltezi: Crenguțele de rozmarin se pot culege pe toată durata verii.

ROGOZ (BOLBOSCHOENUS MARITIMUS)

Tuberculii pe care îi formează rădăcinile sunt bogați în amidon. Au acțiune astringentă, diuretică și antitumorală. Sunt indicați în problemele ciclului menstrual, dureri abdominale, balonare. În plus, pot fi folosiți ca adjuvant pentru eliminarea cheagurilor de sânge și resturilor de membrane după naștere, dar și în cazul tumorilor care pot apărea postpartum. Sunt utili și în tratarea simptomelor menopauzei.

Uz intern: În trecut, tuberculii tineri erau mâncați cruzi sau gătiți. Făina obținută prin măcinarea rizomilor și a semințelor poate fi adăugată, în cantități mici, în făina din care se face pâinea. Există și preparate standardizate, care se administrează conform prospectului.
Când îl recoltezi: Rădăcinile și tulpinile subpământene se scot din pământ primăvara.