Pe cât de puține sunt femeile care știu că au boala, pe atât de puține sunt și cele care știu că endometrioza se tratează. Iar printre posibilitățile de tratament se numără și cele chirurgicale. Iar beneficiile chirurgiei realizate minim invaziv, în special cu robotul Da Vinci, soluție chirurgicală de ultimă generație, sunt uriașe.

Beneficiile pacientelor în urma intervenției chirurgicale robotice constau în: recuperare rapidă, durere postoperatorie scăzută, necesitate scăzută de medicație antialgică postoperator, cantitate scăzută de sânge pierdut, traumă scăzută asupra peretelui abdominal, mai puține cicatrici, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus și reintegrarea rapidă în activitatea socială.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune extrem de frecventă. Se estimează că 180 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu simptomele bolii. Afecțiunea apare când endometrul, mucoasa uterină, avansează. Și se dezvoltă în altă zonă din abdomen precum cea a ovarelor, trompelor sau peretelui abdominal. Rar, țesutul endometrial poate migra și în abdomenul superior sau în alte zone din corp. Consecințele pot fi extrem de grave pentru starea de sănătate. Totuși, diagnosticul este pus foarte greu.

„Endometrioza, deși o afecțiune răspândită în rândul femeilor, nu este foarte cunoscută. Iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Diagnosticul târziu poate avea implicații ireversibile asupra fertilității. În astfel de patologii complexe, crearea unei echipe multidisciplinare este cheia pentru reușită și reprezintă tendința generală în medicina actuală.”, a declarat dr. Ionuț-Adrian Ion, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Medicover.

Endometrioza poate apărea atât în adolescență, cât și la vârsta adultă și poate continua până la menopauză. Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază și tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice și dezechilibre hormonale. În plus, femeile care au mame sau surori care suferă de endometrioză au un risc de 7 ori mai mare de a se confrunta cu această afecțiune.

Tratamentul este personalizat

Endometrioza este cunoscută și sub numele de „cancerul care nu ucide” sau „Cenușăreasa” bolilor ginecologice. Dacă endometrioza nu se diagnostichează sau tratează la timp duce la: infertilitate; afectare digestivă – constipația ciclică este unul dintre simptome; afectarea funcției vezicale –poate duce chiar la imposibilitatea urinării; afectare ureterală –poate cauza încetarea funcției rinichiului.

Pentru că endometrioza afectează mai multe organe, nu există un algoritm de diagnostic general-valabil. În general, pacientele merg la ginecolog prezentând dureri profunde sau disconfort în timpul activității sexuale, dureri menstruale accentuate, stări de oboseală inexplicabile sau din cauza infertilității. Alte simptome determină pacientele să viziteze medici de la alte specialități, precum urologia sau gastroenterologia.

Mai presus de “tehnică”, apare necesitatea abordării personalizate și multidisciplinare a patologiei. Care să îmbine expertiza ginecologului, chirurgului generalist, medicului imagist, specialistului in infertilitate.

Endometrioza afectează capacitatea socială, puterea de muncă, calitatea vietii pe toate liniile, familial și social. Este o boală ce invalidează femeia. De aceea, perspectiva psihologică a bolii completează “tabloul”. Pacientele invocând experiențe personale dramatice. Endometrioza este un fel de “epidemie tăcută”, dar, de fapt, foarte “gălăgioasă”, prin prisma simptomatologiei și urmărilor complexe la nivel familial și social.

Necunoscandu-se cauza, nu se poate  vorbi despre prevenție. Și este important să se găsească mijloace de diagnostic precoce. Este motivul pentru care Medicover România a lansat un centru multidisciplinar dedicat diagnosticării și tratării endometriozei. Este vorba despre a doua cea mai răspândită afecțiune ginecologică și una dintre principalele cauze ale infertilității. Centrul funcționează în Spitalul Medicover din București. Și este deservit de o echipă de specialiști în domeniile obstetrică și ginecologie, chirurgie laparoscopică, imagistică, anatomie patologică, gastroenterologie și urologie.

Sursa foto: Flickr.com