Până să-și facă loc în vocabularul uzual cuvântul stres, lumea obișnuia să spună că suferă „pe fond nervos”. Și mulți considerau astfel de trăiri un moft. Căci boala-i boală și nu apare așa, doar pentru că ți-ai pierdut locul de muncă, că ești înglodat în datorii sau pentru că-ți petreci la serviciu, în detrimentul familiei, cea mai mare parte din zi. Cel mult o iei razna, în astfel de situații, și ai de-a face cu psihiatrul, nu ai cum să faci bube sau cancer din așa ceva. Oare? Iată că ideile preconcepute au fost demontate în timp.

Stresul face ravagii în organism

Fiecare dintre noi trăiește evenimentele din viață la intensități diferite. Iar cei mai sensibili au mai mult de suferit. Căci stresul perturbă echilibrul întregului organism. Iar când suntem supuși la situații tensionate vreme îndelungată, riscăm să ne îmbolnăvim grav. Imunitatea scade, devenim vulnerabili în fața infecțiilor, facem alergii, avem probleme digestive, slăbim sau ne îngrășăm prea mult, nu ne mai putem concentra, memoria nu-și mai face treaba, nu mai putem dormi, suntem mai nervoși, depresivi și mereu obosiți. De aici până la instalarea unor boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, hepatice, biliare, până la crize cardiace și atacuri cerebrale, nu mai e decât un pas. Principalele riscuri generate de stres şi alimentaţia nesănătoasă sunt cele legate de apariția diabetului sau bolilor metabolice, inflamațiilor digestive, ulcerului gastric, dischineziei biliare, hipertensiunii arteriale, sindromului de oboseală cronică și chiar a cancerului. În condiții de stres, organismul încearcă să se apere, trimițând adrenalină către inimă și crește numărul de leucocite, fapt ce duce inflamația arterelor. Când acestea sunt deja îngustate, se pot produce cheaguri de sânge, care pot declanșa un infarct sau un accident vascular cerebral. Statisticile realizate de Liga Română de Sănătate Mintală arată că un român din zece este afectat de stări specifice depresiei. Or, de aici pleacă toate relele.

Vrei să dormi. Și dormi?

Somnul tulburat, de proastă calitate, puţin, mult sau fragmentat e printre cele mai supărătoare cauze ale unor boli ascunse. Deși tratată cu mare indiferenţă, insomnia este corelată cu multe afecțiuni. Iar ce stă în spatele nopţilor nedormite numai psihiatrul poate ști. Și nu este o ruşine să mergi la psihiatru! Oamenii care dorm prost sunt mai graşi, fumează mai mult, consumă mai mult alcool, comparativ cu cei al căror somn este normal. Ulcerul şi boala depresivă sunt adesea asociate cu tulburarea somnului, ca şi apneea, afecţiunile cardiace, alergiile și astmul. Aşadar, e foarte important să aflăm cauza insomniei şi să o tratăm, căci altminteri afectează grav organismul.

Și pielea suferă

Psoriazisul este o boală cronică de piele, ale cărei cauze nu sunt cunoscute. Un lucru este cert, însă: stresul, depresia, traumatismele se numără printre factorii care o declanșează. Tratamentul este complex și de durată, presupune atât medicație cât și o îngrijire atentă, suport din partea familiei și a prietenilor. Se recomandă inclusiv rolul unui psiholog care să-l învețe pe pacient cum să-și rezolve situațiile conflictuale și cum să evite stresul. Psoriazisul nu este contagios, dar este neplăcut. Gândiți-vă că în primul contact pe care îl ai cu cineva vezi înfățișarea, pielea, și sunt mulți cei care, văzând aceste scuame, au o reținere, o teamă. O persoană cu psoriazis respinsă de partener sau izolată de colegii de serviciu intră într-un cerc vicios. Leziunile care se văd aduc un cortegiu de suferințe psihice care fac ca pacientul să-și piardă stima de sine.