Controlează afecțiunile cronice

Diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială au impact direct asupra sănătății creierului. Orice măsură care să prevină instalarea acestor afecțiuni este binevenită. La fel de importantă este diagnosticarea bolilor de la primele simptome și instituirea unor tratamente adecvate, dar și respectarea acestora și după remiterea simptomelor și ameliorarea suferinței. 

Bolile degenerative ale creierului sunt o altă categorie de afecțiuni. Tratarea acestora de la primele semne și o abordare preventivă atunci când există factori de risc asociați (boli cronice, existența unor factori ereditari predispozanți, vârsta) pot reduce substanțial riscul evolutiv al acestora. Susținerea celulei nervoase prin compuși naturali care stimulează metabolismul neuronal, facilitează oxigenarea și previn degradarea neuronală, precum cei conținuți de Neuro Optimizer, este o soluție care s-a dovedit eficientă. 

Activitate fizică zilnică

Mișcarea este un aliat al sănătății creierului, iar una dintre condiții este ca aceasta să fie parte din rutina zilnică. Activitatea fizică este calea naturală prin care celula nervoasă este bine oxigenată și are loc distribuția glucozei, nutrientul unic necesar neuronilor.

Prin mișcare fizică zilnică se înțeleg plimbările la pas normal, urcatul scărilor, de fiecare dată când acest lucru este posibil, și efectuarea unor exerciții de întindere la fiecare 50 de minute de stat pe scaun. Este bine de știut că sedentarismul este un inamic real al sănătății creierului, chiar și atunci când starea generală este una bună. Mai mult, este dovedit că persoanele care sunt sedentare atunci când au între 30 și 50 de ani au un risc sporit de a suferi de boli degenerative după vârsta de 70 de ani.

Somn sănătos

Somnul joacă un rol important în sănătatea creierului. Există câteva teorii conform cărora somnul ajută la curățarea proteinelor anormale din creier și consolidează amintirile, ceea ce îmbunătățește memoria generală și păstrează funcțiile cerebrale normale. 

Este importantă respectarea orelor de somn, între șase și opt ore în fiecare zi. Valoarea orelor de somn stă în calitatea lor, ceea ce înseamnă somn consecutiv, nu fragmentat în trepte de două sau trei ore. Somnul neîntrerupt susține sistemul endocrin, echilibrează metabolismul, stimulează producerea unor reacții chimice de sinteză de proteine, reglează tensiunea și ritmul respirațiilor, contribuie la imunitatea generală și prin toate acestea susține sănătatea cerebrală.

Rămâi activ mental

Se spune că funcția întreține organul. Pe baza acestei idei se poate spune despre creier că are nevoie de activitate pentru a se menține în stare bună de funcționare. Lectura, activitățile interactive, antrenarea memoriei prin jocuri de tip puzzle, cuvintele încrucișate, șah, jocuri de cărți care activează memoria de scurtă durată sunt activități utile pentru sănătatea cerebrală. 

Este important de făcut distincția dintre activitățile active și cele pasive. Astfel, lectura unei cărți este un demers activ pentru creier, în timp ce privitul la televizor este o acțiune pasivă, fără beneficii pentru sănătatea cerebrală. Cu toate acestea, a urmări filme sau documentare titrate, unde este necesar a citi traducerea, intră în sfera activităților care antrenează creierul. 

Prevenirea stresului

Stresul este inevitabil și, în bună măsură, face parte din viață. Deși nu poate fi complet eliminat, acesta poate fi gestionat corect prin dobândirea și păstrarea unui bun echilibru psihic. Stresul este un inamic al celulei nervoase și una dintre principalele cauze care duc la moartea neuronilor.

Una dintre soluțiile utile prin care sunt combătute efectele stresului este interacțiunea socială, conectarea cu cei dragi, cu prietenii în mod real, nu doar virtual. Există cercetări care leagă stresul și izolarea socială de atrofia creierului și accelerarea proceselor de pierdere a memoriei și a degenerescenței cerebrale.

Nu în ultimul rând renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, a zahărului și a grăsimilor animale și abordarea unei diete echilibrate și diversificate au efecte benefice asupra sănătății creierului. 

Sursa foto: Shutterstock.com 

(P) Articol publicitar realizat in colaborare cu Springpharma