Această tulburare reprezintă un tip de depresie și legată de schimbările anotimpurilor. De obicei, începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an. Dacă ești ca majoritatea persoanelor care suferă de această tulburare, simptomele tale încep toamna și continuă până în lunile de iarnă. Aceste simptome dispar adesea în lunile de primăvară și vară.

Pentru a contracara aceste simptome, pe lângă o discuţie cu medicul, mai sunt şi alte măsuri pe care le poţi lua. Iată câteva sugestii.

Fă tot ce poţi ca să ai un somn odihnitor

Un somn agitat rareori prevestește o zi grozavă. În schimb, un somn odihnitor poate contribui la o stare de bine şi de calm, pe lângă faptul că îţi dă energia necesară de a face faţă tuturor provocărilor zilnice. În timp ce oboseala crește nivelul de adrenalină din organism, făcându-te mai vulnerabilă la stres, ceea ce accentuează simptomele tulburării afective sezoniere, odihna îmbunătățește productivitatea şi te poate ajuta să îţi controlezi mai bine schimbările de dispoziţie.

Fă-ţi timp pentru lucruri noi

Chiar dacă te simţi apatică, este important să găseşti activităţi care să te entuziasmeze şi să te energizeze. De exemplu, dacă îţi place să călătoreşti, poţi merge într-o excursie într-un oraş pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l vizitezi sau să faci o excursie în ţară, într-o regiune care ţi-a plăcut, şi să încerci o experienţă nouă, cum ar fi o cazare bungalow. Orice te face să zâmbeşti este de ajutor!

Fă mişcare

Activitatea fizică este foarte benefică pentru sănătatea mintală. Mişcarea ajută la eliberarea de serotonină și endorfine în organism, substanţe care contribuie la starea ta de bine. Să faci cardio este grozav, dar și activitățile mai puțin obositoare, cum ar fi mersul pe jos, te pot ajuta la fel de mult.

Meditează

Exerciţiile de meditație au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Sunt foarte utile nu numai pentru a reduce anxietatea, care poate fi o altă consecinţă a tulburării afective sezoniere, ci și pentru a ajuta la concentrare și chiar pentru a crește productivitatea, mai ales în zilele în care simţi că nu te poţi concentra. Meditația te ajută să-ți eliberezi mintea de ideile trecutului și de grijile viitorului, să te concentrezi asupra momentului prezent, ceea ce poate fi deosebit de liniştitor.

Vorbeşte cu oamenii dragi

Când ai o stare generală proastă, este liniștitor să știi că ceea ce simți este totuşi ceva normal. Poţi găsi acest confort prin comunicarea cu oamenii apropiaţi despre diferitele aspecte care te preocupă. Petrecerea timpului cu anumite persoane care îţi sunt dragi poate contribui semnificativ la fericirea ta, iar vocea familiară a unui om iubit poate stimula secreția de oxitocină, hormonul iubirii.

Ţine un jurnal

Obiceiul de a-ţi aşterne gândurile pe hârtie este unul cât se poate de benefic pentru sănătatea ta mintală. În primul rând, te ajută să îţi pui gândurile în ordine. În al doilea rând, odată aşternute pe hârtie, anumite îngrijorări care îţi pot accentua simptomele tulburării afective sezoniere vor părea mai puțin grave. 

Este mai bine să-ți exteriorizezi gândurile decât să tot revii asupra lor. Poți, de asemenea, să ţii un jurnal al recunoştinţei. Asta înseamnă să notezi lucrurile pe care ți-a plăcut să le faci sau cele pentru care te simţi recunoscătoare. Te poate ajuta să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale, căci chiar și zilele mai puţin grozave au micile lor bucurii.

Toate aceste sfaturi au un lucru în comun: ele îţi vor permite să faci un pas în spate să îţi recalibrezi gândurile care te fac să te simţi depresivă. Punerea lor în aplicare te poate ajuta să faci față mai bine provocărilor cu care vine la pachet tulburarea afectivă sezonieră. Dacă simptomele nu se ameliorează, nu ezita să contactezi un specialist.

Sursă foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Casa Timiș