ejaculare precoce

foto: Shutterstock

Obișnuim să vorbim „fără perdea”, dar când e să trecem la fapte totul devine tabu. În ciuda avalanşei de informaţii, falsa pudoare face ca orice conversaţie despre amorul trupesc să fie considerată vulgară. Trăim în ritm alert, o epocă a vitezei, în care totul se face pe fugă, necesitatea de moment eclipsând cerinţele sufletului, uitând de ceea ce ne împlineşte cu adevărat, chiar şi în dragoste. De aici şi numărul mare al neîmplinirilor şi, mai grav, al separărilor şi divorţurilor.

Dragostea cu migală se face

Preliminariile unei reprize de amor joacă rolul principal în reuşita ei. Şi asta pentru că preludiul aduce la acelaşi numitor două elemente diferite: trupul femeii şi cel al bărbatului. Ea are nevoie de o confirmare a senzualităţii, care o eliberează de încordare şi îi dă încredere. În vreme ce bărbatul e apt să obţină o erecţie în câteva secunde, o femeie are nevoie de câteva minute bune pentru a intra în starea necesară unui contact sexual confortabil. Numai că, din nefericire, 1 din 5 bărbați se confruntă cu o mare problemă pentru viața de cuplu, pe care se feresc să o recunoască: ejacularea precoce. Nu, nu e normal ca actul sexual să țină foarte puțin! Adică, atunci când el este incapabil să amâne ejacularea până când ea atinge orgasmul și se eliberează înainte sau după cam un minut de la penetrarea vaginală, se confruntă cu o disfuncție sexuală.

De ce se termină înainte să înceapă

Ejacularea precoce (EP) este disfuncţia sexuală cea mai frecventă la bărbaţii adulţi sub 60 de ani. Totuşi, este adesea nediagnosticată şi netratată corespunzător, dat fiind că bărbații nu recunosc că suferă. Este o afecţiune medicală complexă, cauzată de diferiţi factori, precum cei de natură psihică, legați de locul în care se desfășoară actul sexual sau de anumite alte boli. Acum nu trebuie să-l arătăm cu degetul pe cel căruia i se întâmplă ocazional câte un accident. Ejacularea este în primul rând influenţată de controlul sistemului nervos central, dovezi recente sugerând că e mai mult un fenomen neurobiologic decât unul psihologic. Până la 60% dintre bărbați mai dau câte un rateu din când în când, însă asta nu înseamnă că suferă de ejaculare precoce. Când, însă, fiecare act sexual este un rateu, atunci avem o problemă de cuplu. Iar dacă mai lipește și comunicarea din context, finalul va fi cu siguranță despărțirea.

Suferă, dar se tratează!

O viață sănătoasă include și o viață sexuală sănătoasă. Or, manifestările clinice ale ejaculării precoce se răsfrâng asupra vieții de cuplu. În zilele noastre, s-a trecut la un alt nivel, de la „tu ești de vină”, la „noi suntem împreună”, ceea ce înseamnă că o astfel de problemă trebuie discutată cu partenera. Deși poate el nu o arată, suferința bărbatului este foarte mare. În general, el este tânăr, sedentar, foarte ocupat și trăiește la oraș. Erecția este normală, dar ejacularea apare după unu – două minute, ceea ce este o problemă pentru un cuplu care își dorește să aibă satisfacție. De asemenea, ejacularea precoce se caracterizează prin neputința de a controla momentul ejaculării. Dacă nu se adresează medicului urolog, se poate ajunge în situația în care afecțiunea nu mai poate fi tratată. Or, tratament există și constă în administrarea unui medicament, la recomandarea doctorului, care se administrează cu trei ore înainte de actul sexual. A fost lansat și site-ul www.nudoarunmoment.ro, un adevărat „manual” pentru pacienți, cu informații furnizate de Asociația Română de Urologie și Agenția Națională a Medicamentului.