CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei având o consistență similară untului și lichid dacă temperatura este mai ridicată. Uleiul de cocos este foarte indicat pentru gătit.

Beneficiile uleiului de cocos sunt date de trigliceridele cu lanț mediu

Grăsimile saturate din uleiul de cocos sunt alcătuite în special din trigliceride cu lanț mediu. Acestea sunt procesate diferit de corpul nostru decât grăsimile saturate alcătuite din trigliceride cu lanț lung. Primele sunt mult mai ușor de digerat și sunt transformate de ficat în energie. Spre deosebire de acestea, grăsimile saturate din mezeluri și alte alimente sunt depozitate în corp sub formă de grăsimi. Trigliceridele cu lanț mediu cresc nivelul de colesterol „bun” din organism și-l scad pe cel nociv. Așadar, unul dintre beneficiile uleiului de cocos constă în scăderea colesterolului.

Beneficiile uleiului de cocos se datorează în special acidului lauric

Acidul lauric reprezintă 50% din grăsimile conținute în uleiul de cocos. Acesta se regăsește în cantitate ridicată în laptele matern și se pare că ar fi responsabil de asigurarea imunității bebelușului. Acidul lauric este „ingredientul secret” din uleiul de cocos care are niște beneficii unice pentru sănătatea noastră.

Acidul lauric constituie o puternică substanță antibacteriană, antimicrobiană și antivirală. Poate proteja împotriva virusului gripei, virsului HIV, a herpesului, a diverse bacterii periculoase pentru sănătate, a giardiei etc.

Să trecem în revistă doar câteva dintre beneficiile uleiului de cocos:

Beneficiile uleiului de cocos. Previne afecțiunile cardiace

Nu cu mult timp în urmă se considera că uleiul de cocos, prin cantitatea mare de grăsimi saturate conținute, este nociv pentru inimă. De fapt, după cum am menționat mai sus, grăsimile saturate din uleiul de cocos sunt foarte utile pentru sănătatea cardio-vasculară. Acest ulei conține aproximativ 50% acid lauric care previne bolile de inimă prin reducerea colesterolului și a hipertensiunii. Uleiul de cocos scade nivelul de colesterol nociv, reducând riscul de leziune a arterelor și prevenind astfel ateroscleroza.

Beneficiile uleiului de cocos. Ajută la slăbit

Da, pare ciudat să vorbești de slăbit atunci când te referi la un ulei, dar unul dintre beneficiile uleiului de cocos chiar constă în faptul că te ajută să slăbești. Acizii grași conținuți nu se depun în corp sub formă de grăsime, fiind procesați de ficat și transformați în energie. Conform studiilor, uleiul de cocos ajută la reducerea grăsimii abdominale la femei. Este de asemenea ușor de digerat și contribuie la buna funcționare a tiroidei și a sistemului endocrin. Uleiul de cocos stimulează metabolismul, deoarece pune mai puțină presiune pe pancreas, spre deosebire de alte tipuri de grăsimi. Persoanele supraponderale care îl consumă ard mai multe calorii și pot slăbi.

Beneficiile uleiului de cocos. Întărește imunitatea

Unul dintre beneficiile uleiului de cocos constă în stimularea imunității, deoarece conține acizii grași cu lanț mediu precum acidul lauric, acidul capric și caprilic care au proprietăți antibacteriene, antiviral și antifungice. Corpul uman convertește acidul lauric în monolaurină. Conform studiilor, monolaurina distruge virușii și bacteriile care produc herpesul, gripa și chiar HIV. Uleiul de cocos combate bacterii periculoase precum listeria (care conduce la boala numită listerioză), Helicobacter pylori (H. pylori) sau giardia. Uleiul de cocos distruge Candida albicans, o ciupercă a cărei înmulțire necontrolată poate conduce la candidoză.

Beneficiile uleiului de cocos. Îmbunătățește digestia

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai indicate uleiuri pentru gătit, deoarece are un punct de fum ridicat (punctul de la care începe să degaje fumuri toxice). Acizii grași de care am vorbit mai sus ajută de asemenea la combaterea virusurilor, bacteriilor, ciupercilor și paraziților care pot produce indigestie. Uleiul de cocos poate preveni inclusiv sindromul de colon iritabil. Trigliceridele cu lanț mediu ajută de asemenea la o mai bună absorbție a substanțelor nutritive din alimente, precum vitamine și minerale.

Beneficiile uleiului de cocos. Combate infecțiile

Aplicat local pe o rană, uleiul de cocos formează o barieră care protejează zona de bacterii, viruși, ciuperci și alți paraziți. Grăbește totodată cicatrizarea țesutului lezat. Uleiul de cocos poate distruge viruși care conduc la gripă, pojar, herpes și alte afecțiuni. Elimină bacterii responsabile de ulcer, infecții urinare, pneumonie sau gonoree. Uleiul de cocos combate infecțiile fungice precum iritația de scutec, eczemele, micozele picioarelor etc.

Foto: Pixabay