Bolile metabolice iau amploare, an de an. Și asta pentru că mâncăm prost și ne mișcăm puțin. Ținem diete de tot felul, credem în miracolul pilulelor dătătoare de talie de viespe, apoi punem dublul kilogramelor pierdute. Vârsta nu ne este deloc un aliat în lupta cu greutatea și, uite-așa, ajungem să ne răsfățăm cu vorbe de alint, precum „durdulie”, „dolofană”, „plinuță”, „cu forme”, fără să ne gândim la consecințele adevărului crud pe care ni-l spune cântarul. Or, pe termen lung, consecințele obezității, ea însăși o boală, sunt devastatoare: hipertensiune, boli de inimă, de plămâni, diabet, steatoză hepatică. Din fericire, așa numita chirurgie metabolică sau bariatrică ne poate scăpa de toate aceste griji, micșorând stomacul.

Cum ajută chirurgia metabolică

Dacă, femeie fiind, ai circumferința taliei peste 88 cm, te încadrezi deja în cea mai severă clasă de risc pentru a dezvolta sindromul metabolic. Iar un indice al masei corporale mai mare de 30 crește riscul de complicații și patologii asociate. Prin urmare, se impune vizita la medic. Numai acesta poate decide care dintre intervenții este cea potrivită pentru tine. Chirurgia bariatrică include o sferă larga de proceduri și tehnici pentru tratamentul obezitatii, menite fie să reducă dramatic cantitatea de alimente ingerate, fie să scadă absorbția alimentelor, fie are ambele roluri. Sunt 5 metode utilizate frecvent:

1.Inelul gastric – presupune montarea unui inel reglabil în jurul stomacului, cu scopul de a-i reduce volumul și de a oferi senzația de sațietate după o cantitate infimă de alimente.

2.Gastric sleeve – înseamnă micșorarea stomacului prin secționarea de-a lungul micii curburi.

3.Plicatura gastrică – se traduce prin efectuarea unor pliuri în peretele stomacului și legarea acestora cu fire chirurgicale neresorbabile.

4.Gastric by-pass–este un procedeu în urma căruia alimentele vor ocoli stomacul, intrând direct în tubul digestiv, fără a se mai asimila toți nutrienții.
5.Diversia bilio-pancreatica – este procedeul prin care alimentele vor ocoli atât stomacul, cât și intestinul subțire.

Te vindeci de boli grave

„Atacul de cord, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală și ritmul cardiac anormal apar mai des la cei cu o greutate peste limita normală. Obezitatea mărește riscul de boli de inimă din cauza nivelului de lipide din sânge. Din experiența de până acum, operația Gastric Sleeve permite oprirea tratamentului pentru hipertensiune arterială la peste 80% din bolnavi, a tratamentului cardiac și antidiabetic la peste 85% din pacienți, oprirea tratamentului anticolesterolic la toți pacienții. Echipa noastră aplică preferențial această metodă fie pe cale laparoscopică, fie prin incizie ombilicală unică (chirurgie LESS), dovedindu-se a fi cea mai eficientă. Prin urmare, dacă suferi de obezitate și afecțiuni conexe, fă-ți un sleeve și renunți la orice medicament.”, spune dr. Bogdan Moldovan, șef secție Chirurgie, Spitalul Sf. Constantin, Brașov.