Una din principalele cauze ale călcâielor crăpate şi uscate este purtarea frecventă a încălţămintei decupate, în speţă sandale. Apoi mai putem vorbi despre o infecţie microbiană, o alimentaţie deficitară, igienă incorectă, statul îndelung în picioare dar şi de o carenţă de minerale şi vitamine.

Pentru a remedia această problema inestetică, dar şi dureroasă în anumite cazuri, trebuie să iei câteva măsuri de precauţie şi să apelezi la metode de tratament naturiste care îţi sunt la îndemână.

Poartă încălţăminte care să protejeze

Desigur, când vorbim de vară nu ne putem imagina să purtăm în picioare altceva decât sandale. În acest caz trebuie să acorzi o mai mare atenţie îngrijirii pielii. Zilnic, după fiecare dus, nu uită de hidratarea picioarelor. Poţi folosi creme specifice sau poţi apela la masaje cu miere, lapte.

Uleiuri esenţiale pentru călcâie crăpate şi uscate

Uleiul din arbore de ceai este un remediu pentru multe afecţiuni dermatologice, inclusiv alte infecţii microbiene ale pielii. Înainte de culcare aplică pe călcâiele crăpate câteva picături de arbore ceai şi masează uşor până intră în piele.

Lămâia şi uleiul de măsline

Atenţie, în cazul în care aveţi fisuri prea adânci la nivelul călcâielor şi sângerează nu folosi lămâia, căci acidul citric conţinut de aceasta îţi va provoca dureri. Dacă nu faci parte din această categorie, atunci poţi prepara o pastă din pulpa lămâii şi ulei de măsline pe care să o aplici pe călcâiele crăpate şi uscate. Lasă această mască să acţioneze pe picior câteva ore.

Uleiul vegetal

Fie că vorbim de uleiul de măsline, cel de nucă de cocos, de palmier, de shea, orice ulei vegetal acţionează în bine asupra călcâielor crăpate şi uscate dacă îl laşi să acţioneze peste noapte. Pentru o mai mare eficacitate, poartă o pereche de şosete.

Mierea

Acest produs apicol are proprietăţi antibacteriene şi poate fi folosit în numeroase cazuri. Pentru călcâiele crăpate o poţi folosi ca atare, masând călcâiele crăpate şi uscate şi lăsând-o să acţioneze. Se poate combina şi cu lapte. Îţi îmbăiezi picioarele în lapte, iar la final aplici o mască din miere.

Miere şi usturoi

O altfel de mască pentru călcâiele crăpate şi uscate poate fi făcută din miere cu o căpăţână de usturoi bine pisată. Se lasă să acţioneze 20-25 de minute.

Ceapa te scapă de călcâie crăpate şi uscate

O ceapă fiartă şi bine zdrobită se aplică pe călcâie şi înfăşoară picioarele cu folie de plastic. O poţi lasa să acţioneze 1-2 ore sau pe parcursul nopţii.

Bananele

Bananele sunt de mare ajutor în cazul călcâielor crăpate şi uscate. Pisează bine pulpa unei banane coapte şi masează picioarele cu aceasta. Lasă să acţioneze 10-15 minute, după care te clăteşti cu apă călduţă (cea fierbinte usucă pielea). Poţi aplica la final o peliculă de ulei vegetal sau o altă cremă pentru picioare.

Nu în ultimul rând, pentru călcâiele crăpate te mai poţi folosi de crema de gălbenele, cea de tătăneasă, de ceaiurile naturale, etc, care nu sunt de ajutor numai în cazul călcâielor crăpate şi uscate ci au o arie largă de utilizare.

Sursă Foto: 123RF.com