Afecțiuni ale lichidului amniotic: Oligoamnios – nivel prea scăzut

„Nivelul scăzut de lichid amniotic apare la 4% din toate sarcinile. Oligohidramnios este prezent atunci când indicele lichidului amniotic (AFI) observat la testul cu ultrasunete măsoară mai puțin de 5 cm (un indice normal este de 5-20 cm)”, spune dr. Silviu Iștoc, medic primar în obstretică-ginecologie.

Oligohidramniosul se poate întâmpla în orice trimestru, dar reprezintă o problemă mai îngrijorătoare în primele 6 luni de sarcină. În această perioadă, există un risc mai mare pentru defecte congenitale, pierderea sarcinii sau nașterea prematură cauzate de un nivel mic de lichid amniotic.

Citește și: Complicațiile de după naștere. La ce trebuie să fii atentă

Polihidramnios – nivel prea ridicat

Chiar dacă este una din afecțiunile lichidului amniotic, aceasta nu este periculoasă în majoritatea cazului. Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu vor avea probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos.

Dar există un risc ușor crescut de complicații la naștere, cum ar fi: nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni), probleme cu poziția cordonului ombilical, sângerări abundente după nașterea bebelușului. Uneori, cantitatea crescută de lichid poate să apară în urma unei malformații fetale sau in urma apariției unui diabet gestational matern.

Citește și: 8 motive de repaus la pat în timpul sarcinii. Când ai restricții de activitate

Afecțiuni ale lichidului amniotic. Ce simtpome apar

În cele mai multe cazuri, nu există simptome, dar când acestea totuși apar, pot include dificultăți de respirație, contracții premature sau dacă afecțiunea este severă, durere în abdomen.

Dacă suferi de afecțiuni ale lichidului amniotic, este esențial să mergi la medic. Lichidul amniotic scăzut sau mărit poate fi o afecțiune gravă, motiv pentru care este esențial să mergi constant la consult prenatal. Vestea bună este că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu astfel de afecțiuni au sarcini perfect sănătoase.

Sursa foto: 123rf.com