Măcar o dată pe an, îți poți face curaj și timp să vizitezi cabinetul unui specialist ginecolog. E o chestiune de viață și de moarte, mai ales dacă ținem seama de faptul că, depistat la timp, cancerul se poate vindeca. Și, cum tipurile de cancer genital nu se prea manifestă (sau, cel puțin, nu suficient de îngrijorător, încât să ne trimită la medic) în fazele lor incipiente, de cele mai multe ori, ajungem la spital când e deja mult prea târziu. Prin urmare, ia aminte că o banală vizită la ginecolog îți poate salva viața!

Iată ce ai de făcut:

-Programează-te la consultație, în așa fel încât data programării să fie măcar după o săptămână de la terminarea menstruației;
-Ai grijă să nu întreții raporturi sexuale cu 48 de ore înainte de examenul ginecologic;
-Nu face spălături vaginale interne cu câteva zile înainte de consultație și nu te spăla decât în exterior, în ziua programării, fără să folosești detergenți sau săpun, ci numai produse dedicate special igienei intime;
-Oprește utilizarea lubrifianților, contraceptivelor locale și a tratamentelor vaginale, măcar cu câteva zile înainte de vizita la medic!

Cele 5 teste ginecologice salvatoare

Odată ajunsă în fața specialistului, solicită-i acestuia un set complet de teste, dintre care să nu lipsească:

1.Testul Babeş-Papanicolau
Deja foarte bine-cunoscut, acest test depistează modificările celulare anormale de la nivelul uterului, detectând astfel eventuala prezență a cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, o dată pe an. Dacă rezultatul iese negativ 3 ani la rând, medicul decide intervalul ulterior de efectuare a testului.

2.Examenul secrețiilor vaginale
Indiferent dacă e modficată și supărătoare sau nu, secreția vaginală trebuie supusă unor teste periodice, căci poate ascunde infecții sau boli transmisibile grave.

3.Ecografia mamară, pelviană și transvaginală
Ecografia este metoda cel mai puțin deranjantă, având în vedere că nu doare și oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a organelor interne. Ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde introduse în vagin, permițând vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente.

4.Colposcopia
Este examinarea colului uterin, cu ajutorul unui microscop special, care poate detecta prezența unor eventuale formațiuni canceroase, încă din faele invizibile cu ochiul liber.

5.Examinarea sânilor
Peste 40 de ani, mamografia este un test obligatoriu. Dacă ai temeri la vârste mai tinere, poți solicita și alte metode neinvazive, precum sonoelastografia şi termografia.

Sursa foto: gurl.com