De la susținerea imunității în lupta cu o serie de bacterii până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde într-o serie de afecțiuni cu care mulți dintre noi ne-am confruntat până acum.

Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită, tuse, crampe menstruale, artrită sau dureri musculare, iar în unele părţi ale lumii, ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.

Ceai de ghimbir – Rețete simple și senzaționale

Ceaiul de ghimbir este una dintre băuturile preferate de multe persoane, deoarece este uțor de preparat la domiciului și este precum un tonic rapid, a cărui pregătire necesită costuri materiale și de timp foarte mici.

Cu ajutorul a dour unei bucăți mici de rădăcină de ghimbir, apă și miere, puteți obține un ceai cu gust puternic, care este deopotrivă liniștitor și delicios.

În concluzie pentru a obține un ceai de ghimbir bun nu este nevoie decât de apă plată și rădăcină proaspătă de ghimbir.

Acestea fiind spuse, noi îți oferim mai jos 2 rețete simple și delicioase de ceai de ghimbir:

Ceai de ghimbir – reteta 1

Ingrediente:

  • 1 bucată de 3 cm de rădăcină ghimbir proaspăt
  • 2 căni de apă plată sau filtrată
  • 1 linguriță oregano și / sau rozmarin uscat, opțional
  • 1 până la 2 linguri de miere sau sirop de arțar, după gust (mierea se va adăuga după ce temperatura infuziei de ghimbir scade sub 70 de grade Celsius)

Mod de preparare:

  1. Feliază bucata de rădăcină de ghimbir subțire, pe diagonală, rezultând astfel aproximativ 4 sau 5 felii în total.
  2. Se combină ghimbirul și apa (și ierburile uscate, opționale) într-o cratiță mică.
  3. Se aduce la punctul de fierbere la foc mediu-mare, după care se reduce focul și se fierbe în continuare, acoperit parțial, până când amestecul capătă o culoare închisă și miroase puternic a ghimbir, aproximativ 10 până la 15 minute în total.
  4. Amestecul se strecoară într-o cană.
  5. Se amestecă cu miere după gust și se consuma în tihnă.

Ceai de ghimbir cu lamâie

Ingrediente:

  • 1 linguriță de ghimbir ras mărunt
  • 2 căni de apă plată sau filtrată
  • 1 până la 2 linguri de miere sau sirop de arțar, după gust (mierea se va adăuga după ce temperatura infuziei de ghimbir scade sub 70 de grade Celsius)
  • zeamă de lămâie după gust
  • opțional se mai poate adăuga: mușețel, mentă, tei, roiniță sau scorțișoară

Mod de preparare:

  1. Se curăță rădacina de ghimbir, apoi sa dă pe răzătoarea cu dinți mici sau se feliază foarte subțire.
  2. Se infuzează ghimbirul alături de ingredientele opționale.
  3. Dacă se prepară într-o cratiță: adaugați ghimbirul după ce apa a început să clocotească, închideți sursa de caldură, acoperiți cratița cu un capac și lăsați 10-12 minute la infuzat apoi filtrați ceaiul prin sita de ceai.
  4. Dacă folosiți un ceainic: puneți ghimbirul în ceainic folosind un filtru de hârtie sau metalic, apoi turnați apa fierbinte și lasați 10-12 minute la infuzat.
  5. După aceasta puteți adăuga suc de lămâie și miere.
  6. Dacă afară este cald și vrem să ne răcorim ceaiul cu ghimbir se poate consuma și rece sub formă de Ice Tea respectând pașii anteriori după care se lasă la răcit și se pune în frigider sau prin adăugarea cuburilor de gheață în pahar.

Poti savira acest ceai cu aceste minunate macarons!

Ceai de ghimbir – Beneficii și proprietăți

Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C și D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene – au efect afrodisiac, acţionează ca tonic general şi înlătură oboseala şi toxinele accumulate în organism.

Potrivit ultimelor studii în domeniul medical, ceaiul de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului: antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant plachetar.

Previne artrită reumatoidă – Ceaiul de ghimbir face minuni şi în ceea ce priveşte sănătatea articulaţiilor, prevenind mult temuta artrită reumatoidă. Substanţele chimice din ghimbir ţin în frâu enzimele COX-1 şi COX-2, responsabile de apariţia inflamaţiilor în organism. De asemenea, aceste substanţe pot fi utile în tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate sau a crampelor musculare. Mare grijă însă la consumul de ghimbir în combinaţie cu medicamente non-steoridiene, deoarece există riscul crescut de sângerări şi alte efecte adverse.

Combate disconfortul digestiv prin îmbunătăţirea absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelşugate de Sărbători este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei. În plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei, a flatulenţelor, a balonării şi a indigestiei datorită substanţelor chimice din compoziţia sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.

Întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii sau afecţiuni. De exemplu, o ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de cholesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Pentru persoanele care se confruntă cu afecţiunea numită picior de atlet, o boală cutanată localizată între degetele de la picioare, pot face băi cu ceai de ghimbir, care ajută la reducerea senzaţiei de mâncărime, a arsurilor şi a umflăturilor din zona respectivă.

Şi crampele menstruale îşi găsesc rezolvarea în ceaiul de ghimbir. Şi nici măcare nu trebuie să-l bei. E demonstrate ştiinţific că o compresă îmbibată în ceai de ghimbir şi aplicată pe regiunea inferioară a abdomenului poate ameliora durerile şi relaxează musculatura.

Remediu în tratarea răcelilor – Ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în tratarea răcelilor datorită faptului că decongestionează căile nazale superioare, umezeşte muscoasa gâtului, ajutând astfel la ameliorarea tusei, şi favorizează expectoraţia, care grăbeşte astfel procesul de vindecare. În plus, ameliorează simptomele supărătoare ale alergiilor.

Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru o bună circulaţie a sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către toate organele vitale din corp, inclusiv către penis (de unde şi efectul afrodisiac). Aminoacizii şi mineralele din rădăcina de ghimbir promovează de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli cardiovasculare.

Dacă preferi să bei o ceaşcă de ceai de ghimbir, află că te ajută să scapi de stres şi are un excelent efect energizant, motiv pentru care nu îţi recomandăm să îl consumi seara, ci doar dimineaţa, la primele ore, pentru a face faţă cu brio tuturor sarcinilor de serviciu şi nu numai.

Dacă porneşti la drum lung iar maşina sau avionul îţi provoacă rău de mişcare, ceaiul de ghimbir este soluţia ideală. O ceaşcă de ceai înainte de a te urca în maşină este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu apariţia senzaţiei de rău de mişcare. De asemenea, gingerolul poate bloca anumiţi chemoreceptori în zona cerebrală, astfel încât este blocată senzaţia de greaţă sau vomă.

Ceaiul de ghimbir este printre cele mai eficiente ceaiuri pentru slăbit

Ghimbirul este un condiment important în multe bucătării ale lumii, conține foarte puține calorii, are un efect stimulator asupra metabolismului, este utilizat adesea pentru prepararea ceaiurilor sau în diferite rețete culinare și posedă proprietati uimitoare pentru slăbit. Desigur, numai ghimbirul nu este suficient atunci când vrei să pierzi considerabil în greutate, ci, mai degrabă, un element ajutător pentru o dietă sănătoasă, echilibrată și un plan de antrenament bine pus la punct sau, cel puțin, un stil de viață cât mai activ.

Ghimbirul te ajută să slăbești

Efectele benefice ale ghimbirului au fost studiate îndelung, iar cercetările au demonstrat că, într-adevăr, planta are potențialul de a sprijini cu succes pierderea în greutate. S-a descoperit ca ghimbirul suprimă pe cale naturală apetitul și, de asemenea, reduce poftele alimentare, ambele contribuind la eforturile de a scapa de kilogramele in plus.

Oamenii care au băut ceai de ghimbir, au mâncat, în mod natural, mai puțin decât ceilalți. De asemenea, le-a fost mai ușor să urmeze o dietă specifică și să evite să mănânce mai mult decât necesar. Ghimbirul este un aliment versatil și poate fi ușor încorporat în alimentație. Îl poți folosi în prepararea meselor, ca pe un condiment, sau a ceaiurilor. Sub formă de supliment, el poate fi administrat ca extract, capsule, tinctură sau ulei.

Dintre toate, ceaiul de ghimbir este cea mai accesibilă cale prin care te poți bucura de efectele sale benefice pentru pierderea în greutate. Conține numai 10 calorii per 250ml și poate fi preparat din pudră sau rădăcina de ghimbir.

Ceai din ghimbir proaspăt (puteți folosi si pudră de ghimbir) pentru slăbit

Ingrediente:

  • 2 feliuțe de rădăcină de ghimbir ( sau ½ sau 1 linguriță pudră de ghimbir);
  • 250ml apă;
  • miere (optional);

Mod de preparare:

  1. Apa se dă în clocot și se adaugă ghimbirul tăiat și dat pe răzătoare sau pudră de ghimbir.
  2. Se mai fierbe încă 5 minute, după care se strecoară.
  3. Poate fi servit cald, cu sau fără miere.
  4. Ideal este să-l consumi cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru a prepara o bautură cu efecte mai puternice pentru pierderea în greutate, poți adăuga scorțisoară sau alte alimente care ajută la slăbit, cum ar fi lămâie sau piper cayenne. Dacă nu îți plac ceaiurile, poți obține un amestec cu efecte similare din piper negru măcinat sau pudră de ghimbir, în cantități egale. Consumă acest amestec cu apă calduță în fiecare zi, de două ori pe zi.

O metodă și mai rapidă este să mesteci o bucată mică de ghimbir cu 30 de minute înainte de mese, pentru suprimarea apetitului.

Ceai de ghimbir – Contraindicaţii

Deși lista de beneficii este lungă și bogată, ceaiul de ghimbir are și câteva riscuri, în special atunci când este consumat foarte concentrat și în cantități mari, zilnic.

Nu trebuie să folosiți mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile, cantitatea ideală pentru o infuzie fiind de 2-3 linguri (40-60 de grame) de ghimbir ras într-un litru de apă.

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afecţiuni renale deoarece poate agrava problemele existente.

Deşi medicina tradiţională sugerează ca femeile însărcinate să bea zilnic o ceaşcă de ceai de ghimbir în primul trimestru de sarcină (pentru a scăpa de greţurile matinale), nu există până în momentul de faţă rezultate bine argumentate care să demonstreze că nu există nici un efect advers asupra fătului. Prin urmare, gravidele care se confruntă cu greţuri matinale sunt sfătuite să consulte un medic înainte de a consuma ceai de ghimbir.

De asemenea, trebuie evitat cu orice preţ consumul în exces de ceai de ghimbir deoarece în loc să facă bine digestiei, o poate afecta şi poate da naştere unor simptome neplăcute precum sindromul de gură uscată, diaree, greaţă sau arsuri în capul pieptului, precum şi hiperaciditate gastrică.

Mare atenţie în cazul diabeticilor deoarece ghimbirul consumat în exces poare reduce drastic nivelul de zahâr din sânge cauzând hipoglicemie.

Iar dacă urmaţi un tratament medicamentos cu analgezice – precum aspirina sau ibuprofenul – sau antihipertensive, evitaţi ceaiul de ghimbir deoarece scade tensiunea arterială şi poate cauza palpitaţii, dar şi sângerări neobişnuite.

De asemenea, evitaţi să consumaţi ceai de ghimbir o perioadă dacă urmaţi să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale. Se pare că substanţele din această plantă interferează cu cele din cadrul unei anestezii generale şi astfel este anulat efectul dorit. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă încetarea administrării de ghimbir, sub orice formă, cu cel puţin o săptămână înainte de o intervenţie chirurgicală.

Ghimbirul

Informații generale despre ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice.

Este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum și de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător.

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime.

Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc.

Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci în Moldova și Muntenia a fost cel de ‘piper alb’. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat și Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în întreaga țară.

În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consumă o așa-zisă „bere” din ghimber (ginger beer) care de fapt este o băutură ne-alcoolică, răcoritoare.

Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli, fenoli, ulei volatil.

Cele mai mari plantații de ghimbir se află în regiunile tropice și subtropice. Cu o suprafață de 181 mii ha (2005) și o recoltă de 125 mii tone Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere. În schimb India produce anual 359 mii tone pe o suprafață de 95 mii ha (2005), dar în mare parte pentru piața indigenă. Cel mai mare exportator de ghimbir este China cu 232 mii tone în anul 2005.

Ghimbirul poate fi utilizat în:

Industria alimentară

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi. Deși a fost încă de pe vremea romanilor un condiment important, popularitatea acestuia a scăzut temporar în Europa, cel mai probabil din cauză că ghimbirul proaspăt era arareori comercializat pe continent. Situația s-a schimbat o dată ce acesta a devenit mult mai disponibil, și datorită popularității crescute a bucătariei asiatice.

Ghimbirul este folosit frecvent în gastronomie ca şi condiment, fiind adăugat în aproape orice fel de reţete. Adăugat în mâncăruri, acesta creşte imunitatea, diminuează simptomele asteniei şi-ţi dă un plus de energie!

Cel mai frecvent este consumat în salate, în băuturi calde, la fripturi, în supe sau cu legume, dar chiar şi în deserturi cu fructe deoarece Gustul picant şi aroma inedită potenţează gustul fructelor.

Dacă ghimbirul proaspăt este fiert, iuțeala sa crește, iar aroma scade. Thailandezii folosesc ghimbir dat prin răzătoare, alături de alte condimente, la prepararea pastelor de curry. Indonezienii utilizează frecvent paste condimentate pe bază de ghimbir proaspăt și ardei iuți proaspeți, cu care marinează carnea înainte de a o găti.

Ghimbirul prăjit are un gust diferit, iuțeala sa domolindu-se. Merge foarte bine prăjit alături de usturoi, sau ceapă. Indienii folosesc adesea această tehnică pentru a obține sosuri delicioase cu care asezonează mâncărurile de legume și carne.

În bucătăria chineză ghimbirul este folosit atăt prăjit cât și fiert. Mâncarea care fierbe înăbușit mai mult timp este aromată cu feliuțe de ghimbir, care își eliberează aroma destul de repede. Tehnica chinezească stir-fry (chao), care înseamnă gătirea pe foc iute, rapidă a mâncării, cu amestecare continuă, cere adesea ghimbir mărunțit sau dat prin răzătoare.

Ghimbirul ocupă un loc important în bucătăria japoneză, unde este folosit în cantități mici. De exemplu, carnea de pui este aromată prin stropire cu sucul obținut prin stoarcerea ghimbirului proaspăt. Ghimbirul murat, (beni shoga), este preparat din rizomi foarte tineri și este adesea servit alături de sushi.

”Ginger ale” este o băutură foarte populară în America de Nord. Nu este o bere fermentată, ci doar zahăr, extract de plante și apă gazoasă. Oricum, în Evul Mediu ghimbirul a fost folosit și la aromatizarea berii adevărate.

În Europa întâlnim ghimbirul în mod special în bucătăria ungurească tradițională unde cunoaște o utilizare frecventă în condimentarea unor fripturi, de obicei mai grase, sau la mâncăruri mai grele (din fasole, linte, varză), dar și la deserturi (de ex. cozonacul cu ghimbir proaspăt).

Ghimbirul uscat este destul de diferit ca gust și nu poate substitui rizomul proaspăt. El este doar un ingredient opțional în unele amestecuri de condimente, ca pudra de curry, ”5 arome” și berebere. Ghimbirul uscat nu este folosit în regiunile unde acesta este cultivat. Gustul său este mai mult aromat decât iute și este folosit și la prepararea unor deserturi.

Rizomul nu se consumă crud, ci se curăță îndepărtându-se coaja, și se taie în felii care se gătesc ca acompaniment la cărnuri sau sosuri, în salate, curry-uri etc. Ghimbirul se consumă câteodată în forma sa pisată, mărunțită. În acest caz ghimbirul e o pulbere fină asemănătoare piperului alb.

Industria farmaceutică

Abia la începutul anilor 1980 cercetătorii occidentali s-au preocupat de virtuțile terapeutice ale ghimbirului, în special rizomul.

În răceală, acționează asupra plămânilor, stomacului și splinei. O rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă și fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducând și o senzație puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant. Atunci când febra nu cedează, fierbeți 100 g ghimbir proaspăt în 500 ml apă și spălați tot corpul cu zeama rezultată. Dacă tusea nu vrea să vă lase în pace, stoarceți o rădăcină de ghimbir și amestecați sucul cu puțină miere și 250 ml apă fierbinte; beți câte 1-2 căni pe zi. Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii.

Indigestia poate fi tratată dacă mâncați căteva bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeași parte a plantei vă poate scăpa de un sughiț rebel, greață sau vomă, ori chiar de o toxiinfecție alimentară.

Reumatism: Rapoarte medicale din diverse spitale chinezești arată că injectarea unei soluții de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.

Ghimbirul este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuințat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație. Ghimberul acționează și împotriva stărilor de vomă, grețurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. În caz de greață, se ține în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir. Senzația de greață și vomă va dispărea imediat.

În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir și morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secreții.0.5-1.5 g de praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică, grețurile și voma (la femeile însărcinate), tratează bronșita și astmul bronșic, frigiditate, cataracta.

Alte utilizări

În industria parfumurilor: grație uleiului esențial pe care îl conține, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată și conferă astfel căldură și personalitate parfumurilor.

În industria cosmeticelor: La spitalele din Beijing, este utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub formă de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat loțiuni cu ghimbir pentru tonificarea și revitalizarea părului. Loțiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma și îi conferă finețe și suplețe. Fiind bogat în magneziu, fosfor și acizi aminați, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de față.

În medicina alternativă: Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând și detensionând musculatura. Rădăcina încălzește meridianele de acupunctură. Terapeuții folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricționarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.

Ghimbirul are și proprietăți afrodiziace, stimulative, tonifiante, acționând prin grupul de compuși numiți gingeroli, asupra sistemului nervos. Alte proprietăți ale ghimberului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv.

Ingredientele active din ghimbir

Folosirea ghimbirului proaspăt este un mod uşor de a aduce aroma mâncării şi băuturii fără a adăuga prea multă sare. Datorită aromei sale puternice este folosit de regulă în cantităţi mici, deci nu adduce un aport semnificativ de calorii sau macronutrienţi.

Ghimbirul conţine însă mulţi alţi compuşi antioxidanţi şi cu proprietăţi antiinflamatorii precum gingerol, beta-caroten, capsaicină, acid cafeic, curcumină, salicilat.

100 g de ghimbir conţine:

  • Carbohidraţi – 17.77 g
  • Fibre – 2 g
  • Proteine – 1.82 g
  • Dietary Fiber – 2 g
  • Zaharuri – 1.7 g
  • Sodiu – 13 mg
  • Vitamina B6 – 0.16 mg
  • Calciu – 16 mg
  • Fier – 0.6 mg
  • Vitamina C – 5 mg
  • Potasiu – 415 mg
  • Magnesiu – 43 mg
  • Fosfor – 34 mg
  • Zinc – 0.34 mg
  • Acid Folic – 11 mcg
  • Riboflavina – 0.034 mg
  • Niacina – 0.75 mg

Contraindicaţiile consumului de ghimbir

Ghimbirul consumat în starea sa naturală este considerat sănătos şi fără a prezenta pericole în marea majoritate a cazurilor.

În unele cazuri există posibilitatea de a accentua simptomele de reflux gastroesofagian.

Pentru a avea o bună sănătate şi în prevenirea bolilor, în general, este importantă întreaga dieta urmată, precum şi obiceiurile alimentare, deci este indicat să urmăm mai degrabă un regim variat decât să ne concentrăm asupra unor alimente individuale ca o modalitate de ne păstra sănătatea.

Citește și:

Ceaiul de gălbenele. Cum îl prepari și ce afecțiuni tratează

Detoxifiere naturală, cu ceaiuri!

Așa slăbești cu ceai de ghimbir. Rezultatele apar după primele zile!