Nu numai că nu se bucură că a ajuns până la vârsta aceasta, dar vrea să moară. Vrea de multă vreme să moară și nimeni nu-l poate ajuta.

David Goodall, din Perth, Australia, și-a sărbătorit recent ziua de naștere. Apropiații i-a cântat ”La mulți ani”, el a inspirat adânc și și-a pus o dorință. A suflat apoi cu putere în lumânări. ”De data asta trebuie să se împlinească!”, și-a spus el.

Da, vrea să moară. ”Regret profund faptul că am ajuns la această vârstă”, spune el. ”Nu sunt fericit. Vreau să mor… Să nu vi se pară ceva trist. Trist e faptul că nu pot să mor”, mai spune el.

Australianul, botanist și ecologist, nu suferă de nicio boală terminală, dar starea sănătății sale nici nu e cea mai bună. De înțeles, dacă iei în considerare faptul că a ajuns la o vârstă pe care puțini o ating.

Până la 90 de ani Goodall a jucat tenis, juca periodic în piese de teatru pentru amatori. Vederea însă i-a slăbit și nu mai vedea să citească replicile. Ba chiar încă mult timp după aceea a continuat să fie asistent al Universității Edith Cowan din Perth. Dar vârsta și-a spus cuvântul.

Cel mai mare regret al său este acela că nu poate beneficia de sinucidere asistată. Asta e ceea ce și-ar dori. ”Cred că o persoană în etate, ca mine, ar trebui să beneficieze de toate drepturile, inclusiv de acela de a avea parte de sinucidere asistată (la cerere)”, mai spun el.

Însă Australia nu oferă această posibilitate decât în cazul celor care suferă de o boală terminală, iar bărbatul nu e în această zituație. Ar putea beneficia de acest drept doar dacă ar călători circa 12.000 de kilometri, până în Elveția, de exemplu. Acolo visează Goodall să ajungă pentru a muri. Până atunci face lobby, e activist pentru legalizarea autanasiei.

Eutanasia sau sinuciderea asistată de medic sunt legale (una dintre proceduri sau chiar amândouă) în țări ca Belgia, Luxemburg sau Olanda.

Goodall și alții ca el sunt de părere că îndată ce ai trecut de jumătatea vieții, ți-ai plătit societății datoriile și că ar trebui să poți alege ce vrei să faci cu restul vieții tale. Ar trebui să fie doar dorința ta și nimeni să nu se poată amesteca.

Ce l-a făcut pe Goodall să gândească așa? În urmă cu câteva luni, a căzut în apartamentul său și, timp de două zile, a zăcut pe podea fără ca cineva să știe că avea nevoie de ajutor. În cele din urmă, l-a găsit menajera. ”Am strigat, dar nimeni nu m-a auzit”, explică el resemnat.

Vezi și Secretele longevității: de ce trăiesc oamenii din aceste țări mai mult decât alții

Citește și: