Dacă dormi pe o parte…

Această poziție reduce refluxul gastro-esofagian și previne indigestia. Pentru pacienții care simt arsură în stomac, iar o parte din acid, revine cu un gust neplăcut, dormitul pe partea dreaptă ar putea duce la ușurarea suferinței lor. Dacă aceasta nu ajută, ar trebui să folosești o pernă mai mare, astfel încât partea superioară a corpului să fie mai sus decât stomacul. Această poziție ajută la reducerea refluxului acid în timpul somnului. Se pare că singurul dezavantaj al acestei posturi este că favorizează formarea ridurilor. Dormitul pe partea stângă nu este indicat, deoarece poate îngreuna activitatea inimii.

Pe spate…

Dormitul pe spate este o opțiune bună pentru cei care suferă de artrită și dureri ale încheieturilor. Această poziție ajută la distribuirea greutății corporale în mod egal în tot corpul, fără să pună mai multă presiune pe o anumită parte a corpului.

Totuși, această postură agravează sforăitul, pentru că relaxează mușchii maxilarului și ai limbii. Cel mai mult se simte la adulții supraponderali, unde grăsimea de pe gât apasă și mai mult pe căile respiratorii. Pe lângă sforăit care este, în general, doar deranjant, apneea în somn (oprirea pentru câteva secunde a respirației) este agravată, așa că este total contraindicat celor cu o astfel de problemă. S-a mai constatat că cei care dorm în această poziție au un nivel mai scăzut de oxigen în sânge, ceea ce ar putea fi o problemă pentru pacienții cardiaci sau pentru cei cu probleme la plămâni și ar putea agrava mai multe afecțiuni, inclusiv astmul și bolile de inimă.

Dacă preferi această poziție, ar fi bine să îți cumperi o pernă specială pentru dormitul pe spate, care să asigure susținerea mai bună a mușchilor gâtului și ai umerilor.

În poziție fetală…

Această poziție ajută la refacerea uzurii coloanei vertebrale. În timpul zilei coloana este supusă unei presiuni mari, iar discurile se comprimă unul într-altul. Dormitul în poziție fetală le distanțează din nou, iar apa este atrasă către discuri și ajută la repararea uzurii.

Totuși, ar trebui să te asiguri că gâtul este aliniat restului corpului. Găsește o pernă care să nu fie nici prea înaltă nici prea joasă și care umple spațiul dintre coloană și gât. Altfel, te poți trezi cu dureri de cap și gât dimineața sau poți avea dureri în partea de jos a coloanei.

Pe burtă…

Te va ajuta să previi sforăitul. Totuși, dacă suferi de bruxism (scrâșnitul dinților în somn), această problemă se poate înrăutăți. Dormitul pe burtă poate înrăutăți problemele în partea superioară a corpului, din cauză că, de obicei, pernele pe care le folosim nu ajută la alinierea capului cu coloana vertebrală. Totodată, trebuie să-ți ții capul într-o parte, ceea ce duce la presiuni musculare în zona gâtului. Riscul este ca, în timp, să suferi de atrtrită la vertebrele pe care se pune presiune sportiă în timpul somnului. Oamenii care dorm așa se plâng des și de amorțeală și furnicături la degetele de la mână, cauzate de faptul că își țin mânile sub corp sau sub pernă. Ai putea folosi o pernă pe care să o ții pe lungime, între burtă și umeri, ceea ce va reduce arcuirea spatelui.

Dacă dormi îmbrățișându-ți partenerul…

Atingerea fizică, chiar și în timpul somnului, reduce stresul și întărește relația. Totuși, menținerea corpului în aceeași poziție poate duce la dureri musculare sau ale articulațiilor. Dacă dormi pe brațul său, gâtul nu se va alinia cu coloana vertebrală ceea ce poate duce la dureri de ceafă și lui îi poate provoca amorțeală. Atunci când împarți patul cu un partener este important să nu renunți la egoism atunci când vine vorba de felul în care dormi. Găsește o poziție confortabilă pentru tine, chiar dacă asta înseamnă să îl ții la distanță. Uneori, ar putea fi nevoie de două saltele diferite, dacă unul preferă să doarmă pe un suport mai tare și altul pe unul mai moale.

Sursa foto: Quinn Dombrowski / flickr.com