Pentru chisturile care au dimensiuni mai mici de patru-cinci centimetri, se recomandă un tratamentu natural”spune dr. Daniela Bușneag, medic cu competențe în apifitoterapie și homeopatie. Remediile din plante și homeopate pot îndrepta dereglările hormonale. Aplicate corect, sub îndrumarea medicului, apifitoterapia și homeopatia acționează blând atât pentru reducerea simptomelor de ordin fizic cât și a celor de ordin neuro-psihic și ajută la creșterea imunității organismului”.

Extracte din zmeur și coacăz negru

În prima lună de tratament medicul recomandă extracte gemoterapeutice din zmeur și coacăz negru. ”Frunzele de zmeur au proprietăţi antiinflamatoare, astringente, decongestionante, tonice uterine. Sunt eficace în ameliorarea durerilor menstruale, a hemoragiilor uterine disfuncţionale, a menoragiilor (sângerări din ce în ce mai abundente) şi metroragiilor (sângerări între fluxurile menstruale). Extractul din muguri de coacăz negru se poate asocia cu cel din muguri de zmeur facând front comun împotriva chisturilor genitale, dar și împotriva nodulilor la sâni”. Se iau 50-70 de picături amestecate cu puțină apă de extract de zmeur dimineața și 50-70 de picături de extract de coacăz negru seara cu o jumătate de oră înainte de masă.

Dr. Daniela Bușneag, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Daniela Bușneag, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Tinctură de creșișoară și salcie

Se mai pot face cure cu tinctură de crețișoară și scoarță de salcie. ”Creţişoara este renumită pentru tratarea afecţiunilor genitale feminine. Are acţiune antiinflamatoare și efect hemostatic şi cicatrizant. Tonifică pereții uterului,Combate ciclurile menstruale prea dese și abundente. Scoarţa de salcie conţine din abundenţă salicin, constituent care se transformă în organism în acid salicilic. Este cunoscută ca un puternic antinevralgic, antiinflamator, sedativ şi usor hemostatic, fiind utilă pentru ameliorarea inflamaţiilor cronice şi a durerilor menstruale”, spune dr. Daniela Bușneag. Din fiecare tinctură se ia câte o linguriță amestecată în 100 ml de apă o dată pe zi.