De exemplu, dacă suferi de reumatism – ardeiul iute, arnica sau salcia îți vor fi de folos. Fructele de coriandru calmează spasmele stomacale și mestruale. Totuși, este bine să ceri sfatul medicului dacă problema persită în ciuda tratamentului.

Ardeiul iute încălzește încheieturile

Ardeiul iute are acțiune congestionantă intensă – adică provoacă o ușoară inflamație a pielii, dar pentru o scurtă durată. Efectul resimțit este unul de căldură, iar vasele de sânge din zona respectivă sunt stimulate. Astfel, ajută la diminuarea durerilor reumatice și articulare. Se fac frecții locale cu tinctură de ardei iute îmbibată în vată. După uscare se lasă tampoanele pe locul afectat și se fixează cu un bandaj elastic. Tictura se prepară din 20 g de ardei iuți la 100 ml de alcool de 60°-70° care se lasă la macerat timp de opt zile. După aceea, se filtreză și se depozitează în sticluțe închise la culoare.

Arnica, antiinflamator și analgezic

Arnica are acțiune antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică. Administrată intern, în doze mici, moderează activitatea centrilor nervoși centrali, având astfel efecte antialgice și sedative. Tinctura se prepară după rețeta prezentată mai sus din 10 g de inflorescențe uscate la 100 ml de alcool de 60°-70°. Se iau 20-25 de picături de două ori pe zi, la nevoie. În cazul respectării dozelor indicate, nu există contraindicații sau reacții adverse. Totuși tratamentul prelungit nu este indicat. În doze mari, devine toxică și poate avea chiar efecte paralizante.

Bradul, o calitate mai puțin cunoscută

Bradul este folosit în special pentru efectele sale expectorante și antitusive, dar este și un bun analgezic. Se administrează intern ca sirop preparat din 200 g muguri de brad la 650 g de apă și 350 ml apă. Se beau patru-șase linguri pe zi. Extern, se folosesc preparate cu ulei esențial de brad pentru frecții. Se mai poate prepara un ceai din 300 g de amestec egal de muguri de brad, cimbru, sovârv, mușețel și flori de tei care se infuzează în cinci litri de apă fierbinte. Se strecoară și se adaugă în cada de baie. Nu are contraindicații și în locul bradului se pot folosi muguri sau crenguțe de molid sau pin.

Coriandru și melisă împotriva crampelor stomacale

Fructele de coriandru pot fi utile în cazul spasmelor stomacale și menstruale. Pot avea efect bun și împotriva durerilor de cap. Se administrează sub formă de infuzie de fructe zdrobite – o linguriță la o cană cu apă. Seminţele ca atare pot fi mestecate după masă. Frunzele de roiniță (melisă) au acțiune analgezică și sedativă. Au și efect relaxant asupra musculaturii gastro-intestianle și uterine – ceea ce duce la calmarea crampelor. Se bea infuzie din una-două linguri de plantă uscată la o cană cu apă o dată sau de două ori pe zi. Seara, înainte de culcare se mai poate bea o cană cu ceai de roiniță îndulcit cu miere.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Salcia, înlocuitorul aspirinei

Conține salicină și derivații ei care au în organism acțiune febrifugă și analgezică. Se recomandă în suferințe reumatice ca sedativ și în crampe uterine. Intern se administrează sub formă de decoct din coajă mărunțită din două linguri la o cană cu apă. Se iau cinci-șase linguri pe zi. Se mai poate lua și sub formă de pulbere: câte o jumătate de linguriță de trei ori pe zi. Este contraindicată în caz de gastrită sau ulcer stomacal și persoanelor cu sensibilitate la aspirină.