Pădurile, în general, sunt generatoare de oxigen natural, o adevărată sursă de sănătate, nu numai pentru cei cu boli de plămâni, ci pentru orice altă problemă, inclusiv stres, nevroze sau boli de inimă. Ajută la activarea celulelor NK, acelea care au funcția de a distruge celulele tumorale și de a înlătura virușii din organism.
Pădurile de stejar sunt energizante, fiind de ajutor, în special, celor cu probleme cardiovasculare. Douăzeci de minute de plimbare zilnică ajută la normalizarea circulației sangvine, scad tensiunea arterială și previn infarctul. Persoanele cu astfel de probleme ar trebui să evite însă pădurile de pin, mai ales în mijlocul verii, pentru că acestea au un efect negativ, mai ales în perioada în care vegetația ajunge în punctul maxim de dezvoltare. Stejarul este și dătător de energie, pentru cei care suferă de oboseală cronică.
Pădurile de pin și cele de brad sunt benefice, în schimb, celor cu boli respiratorii. Totodată, sunt indicate în caz de nevroze, inducând calmul. Pentru rezultate vizibile, ar trebui să petreci trei săptămâni în zone cu păduri de brad sau pin și să faci plimbări zilnice.
Pădurile de mesteacăn sunt indicate mai ales în probleme ginecologice și sunt un adevărat remediu împotriva crizelor de anxietate.
Teiul are efecte liniștitoare și scade tensiunea.
Salcia te scapă de migrene și te relaxează.
Plopii au acțiune energizantă.

Siropul de brad, antistres

Există și numeroase remedii pe care pădurea ni le oferă. La îndemână poate fi siropul din muguri de brad, excelent pentru calmarea tusei și rezolvarea virozelor repiratorii. Mai este recomandat în perioade foarte stresante și ca diuretic. Se prepară după cum urmează: se curăță mugurii de codițe, se spală și se pun într-o oală smălțuită. La un kilogram de muguri se adaugă doi litri de apă și se fierb în jur de o oră, până se înmoaie bine. Se ia de pe foc și se lasă oala acoperită 24 de ore la temperatura camerei. Sucul se strecoară prin tifon dublu, presând mugurii, ca să se scurgă tot lichidul. La un litru de suc, se va pune un kg de zahăr. Se beau 4-6 linguri de sirop pe zi, la nevoie.

Sursa foto: Moyan Brenn / flickr.com