În medicina populară, este utilizată de mult timp în afecțiunile renale, hepatice și ginecologice. În trecut, mai era considerată și un remediu împotriva isteriei.

Cum se utilizează loboda în scopuri terapeutice

La noi, loboda este folosită, în special în alimentație, în diferite preparate culinare, ca atare, sau amestecată cu spanacul sau ștevia. Romanii foloseau planta, combinată cu ceapă, pentru creșterea dorinței sexuale și a potenței.  Loboda de grădină conține celuloză, vitamine și minerale (în special potasiu, fosfor și calciu). Are acțiune diuretic-depurativă, remineralizantă și vitaminizantă, antispasmodică și ajută la reglarea menstruației. În medicina populară, este utilizată de mult timp în afecțiunile renale, hepatice și ginecologice.

Loboda sălbatică sau talpa-gâștei

Chenopodium vulvaria este varianta sălbatică a lobodei, denumită popular și talpa-găștei sau spanac puturos. Tinctura de talpa-gâștei sau infuzia (preparată dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă), băută cu o jumătate de oră înainte de culcare, are ca efect un somn odihnitor, fără efectele adverse pe care le au somniferele de sinteză. Tinctura mai poate fi folosită, le nevoie, în atacurile de panică. În trecut, mai era considerată și un remediu împotriva isteriei. Remediul homeopatic Chenodopium vulvaria este folosit în afecțiunile zonei lombare și dorsale.

Sursa foto: Esther Westerveld / flickr.com