Extractele de ginko-biloba și ginseng sunt utilizate de mii de ani în medicina tradițională chineză, dar și în terapiile moderne. Protejează creierul, ajută în afecțiunile circulației și dau un tonus general de invidiat.

Ginko-biloba, împotriva tulburărilor de concentrare

Produsele pe bază de ginko nu ar trebui să lipsească din dieta de întreținere a persoanelor de vârtsa a doua și a treia. Studiile clinice au demonstrat că o doză zilnică din extracte preparate din frunzele acestei plante în cantitate de 120 până la 240 mg îmbunătățește simptomele asociate insuficienței cerebrale, cum ar fi pierderea memoriei, stările depresive și zgomotele în urechi. Alte studii clinice au dus la concluzia că extractele din ginko sunt utile în stadiul incipient al bolii Alzheimer, întârziind dezvoltarea demenței senile. Pe lângă alte afecțiuni, sunt utile și în stări depresive, emoții puternice și tulburări de concentrare. Nu folosiți acest produs decât după ce consultați medicul de familie sau un fitoterapeut autorizat. Asigură-te că produsele sunt standardizate de firme autorizate. Nu cumpăra capsule cu frunze măcinate, care după 48 de ore nu mai au nicio eficiență terapeutică. În ceea ce privește contraindicațiile, există foarte rar persoane cu sensibilitate la produsele pe bază de ginko și acestea nu ar trebui să le consume. De asemenea, nu se va administra copiilor cu vârsta sub 12 ani. Efectele secundare apar și ele foarte rar și se manifestă prin tulburări digestive sau simptome alergice. În acest caz, tratamentul trebuie întrerupt imediat.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Ginsengul previne îmbătrânirea creierului

Preparatele pe bază de ginseng au multiple efecte benefice. Stimulează capacitatea fizică și puterea organismului de a se adapta la condiții defavorabile de mediu și suprasolicitare. Este un foarte bun stimulent al creierului. Este recomandat celor care depun activitate mentală intensă. Are o acțiune benefică asupra memoriei și întârzie procesul de îmbătrânire a celulelor neuronale. Se folosește numai sub formă de produse standardizate și precis dozate. Persoanelor de vârsta a treia li se vor administra câte 50 mg de trei ori pe zi, timp îndelungat pentru efectele bune pe care le are împotriva senilității. Produsele pe bază de ginseng nu au contraindicații, cu mențiunea că nu trebuie depășită doza recomandată. În caz de abuz, pot da stări de agitație și insomnie. Deoarece nu există date suficiente, nu se va folosi în sarcină și de către persoanele hipertensive sau care suferă de afecțiuni cardiovasculare grave.