Mărarul conține vitaminele A, B6și C (40 g de mărar asigură necesarul zilnic de vitamina C), riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu, fibre alimentare, fosfor și zinc. Pătrunjelul este și el foarte bogat în vitamina C și conține mai mult fier decât spanacul.

Mărarul, o plantă pentru femei

Este o plantă deosebit de folositoare femeilor, datorită fitoestrogenilor naturali, care intră în compoziția lui. Aceste substanțe echilibrează nivelul hormonilor femini. Cele care consumă regulat mărar nu suferă de sindrom premenstrual și nici nu au menstre prea abundente. Mărarul stimulează lactația și crește dimensiunea sânilor. În perioada menopauzei, înlătură bufeurile și transpirațiile nocturne. Stimulează activitatea rinichilor și previn afecțiunile renale. Dacă începe să te doară capul și mesteci o tulpină de marar, durerile vor dispărea.

Împotriva crampelor stomacale

Semințele de mărar ajută la reglarea ciclului menstrual, dar sunt de folos și împotriva crampelor stomacale, favorizează elimnarea gazelor, combat stările de vomă și sughițul. Au și efect sedativ, așa că un decoctul din semințe de mărar poate alunga insomnia. Se prepară după cum urmează: se fierbe o linguriță de semințe într-o cană cu lapte. Se strecoară și se bea seara la culcare. Pentru celelalte afecțiuni se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă.

Pătrunjelul întărește sistemul imunitar

Are și vitamina B12 , esențială pentru buna dezvoltare a unei sarcini. Pătrunjelul are efect bun și în anumite cazuri de inferilitate, impotență și previne bolile degenerative. Dar la ce nu e bun? Întărește sistemul imunitar, are proprietăți antialergice, îmbunătățește digestia, elimină pietrele la rinichi, combate sindromul premenstrual, reglează menstruația, tonifică sistemul nervos și îndepărtează stările de nervozitate sau depresiile. Poate și să încetinească sau chiar să oprească dezvoltarea tumorilor. Deci, ce spui de o salată cu mult pătrunjel?